Tο 78% των κατοίκων στα Χανιά παρουσιάζει ανεπάρκεια ή και έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018, έρχονται να επιβεβαιώσουν το λεγόμενο “μεσογειακό παράδοξο” σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι του ευρωπαϊκού νότου, παρά την υψηλή ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή και έλλειψη στη “βιταμίνη του ηλίου”.
Θεωρείται πως η βιταμίνη D πρέπει να είναι στο αίμα μας πάνω από 50 ng/dl καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επάρκεια υπάρχει όταν η συγκέντρωσ είναι πάνω από τα 30 ng/ml, ανεπάρκεια όταν είναι μεταξύ 20-30 ng/ml, έλλειψη όταν είναι μεταξύ 10-20 ng/ml και σοβαρή έλλειψη κάτω από τα 10 ng/ml.
Να σημειωθεί ότι ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν γίνει για να προσδιοριστεί πόση ηλιοθεραπεία χρειαζόμαστε για να έχουμε επάρκεια σε βιταμίνη D. Έχει γίνει κατανοητό ότι τα αντηλιακά μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία UVB η οποία προκαλεί την παραγωγή της βιταμίνης D.
Ψάχνοντας την αιτία
H μελέτη πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Κλινικής “Iasis”- Γαβριλάκη σε 3.618 άνδρες και γυναίκες, άνω των 16 ετών. Η εξετάσεις αίματος έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 19ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, που έγινε στα Χανιά, από τους γιατρούς Μ. Φραγκάκη, Σ. Βιττωράκη, Αντ. Παπαδάκη, Α. Καζή, Στ. Νιφοράτου-Δασκαλάκη, Ηλ. Γαβριλάκη και Μ. Παπαδάκη. Το συνέδριο διεξήχθη από την Ιατρική Εταιρεία Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
«Η έρευνα επιβεβαίωσε το λεγόμενο “μεσογειακό παράδοξο” δηλαδή ότι στις χώρες της Μεσογείου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, όπου υπάρχει υψηλή ηλιοφάνεια, έχουμε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D», σημείωσε ο Μανώλης Φραγκάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η έρευνα κατέδειξε ότι ένα ποσοστό 77,9% των ανθρώπων στον Νομό Χανίων παρουσιάζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Το ποσοστό αυτό κρίνεται υψηλό, ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι υψηλότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου έχουν διεξαχθεί αντίστοιχες έρευνες.
Σε ό,τι αφορά την αιτία του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη είναι τα εξής:
- Πρώτον, μεταξύ 34 και 41 μοιρών, δεν βοηθάει να έχουμε μεγάλη απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας γιατί δεν πέφτουν κάθετα οι ακτίνες του ηλίου.
- Δεύτερον, δεν βοηθάει το σκουρόχρωμο δέρμα,
- Τρίτον είναι πιθανόν να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση
- Τέταρτον σε σύγκριση με τους λαούς της Ευρώπης που έχουν πιο υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, έχουμε διαφορετική διατροφή π.χ. δεν καταναλώνουμε πολλά ψάρια και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε ότι οι βορειοευρωπαίοι καταναλώνουν τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός), που δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη D, ενώ αντίθετα από τη διατροφή των Ελλήνων αυτά λείπουν. O γιατρός τόνισε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζονται και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει πολλές ώρες μέσα σε ένα γραφείο ή στο σπίτι χωρίς να τον βλέπει ο ήλιος και χωρίς να έχει επαφή με τη φύση.
Καταλήγοντας ο κ. Φραγκάκης είπε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η πρόσληψη της βιταμίνης D μέσω τροφών που την περιέχουν (π.χ. σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, κρόκος αυγού ή και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες). Πάντως θεωρείται αδύνατον να λάβει κανείς τις συνιστώμενες ποσότητες της βιταμίνης D -οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί- μέσω της διατροφής.