Ένα θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι η “μετά θάνατον εμπειρία” δηλαδή η εμπειρία αφότου η καρδιά σταματά να χτυπάει.
Έχουν αναφερθεί πολλά για τα άτομα που ήταν σε θέση να καταλάβουν και να ακούσουν τι συμβαίνει γύρω τους αφότου θεωρήθηκαν νεκροί αλλά μετά επανήλθαν στη ζωή. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που η καρδιά έχει σταματήσει.
Ομάδα επιστημόνων από το New York’s Stony Brook University of Medicine, της Νέας Υόρκης, εξέτασε ασθενείς με καρδιακές ανακοπές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι εκείνοι οι ασθενείς που ανένηψαν επιτυχώς αφότου η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά μπορούσαν να θυμηθούν τις συνομιλίες γύρω τους από το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και είχαν επίγνωση του περιβάλλοντός τους.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sam Parnia, δήλωσε ότι οι ασθενείς μπορούσαν να περιγράψουν λεπτομερώς τι συνέβη γύρω τους. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο χρόνος που ο θάνατος δηλώνεται είναι ο χρόνος που η καρδιά σταματά να χτυπάει.
Καθώς η καρδιά παύει να λειτουργεί, σταματά να παρέχει αίμα στον εγκέφαλο ο οποίος αρχίζει να υπολειτουργεί. Αλλά η διαδικασία του εγκεφάλου “κλείνει” αργά και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ώρες. Και ενώ το άτομο είναι νεκρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει κάποια συνείδηση του περιβάλλοντός του.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στη διαχείριση των καρδιακών ανακοπών και επίσης στη πρόληψη των εγκεφαλικών βλαβών κατά τη διάρκεια της ανάνηψης τέτοιων ασθενών.
Ο Parnia είπε: «Μελετάμε επίσης το ανθρώπινο μυαλό και τη συνείδηση στο πλαίσιο του θανάτου, για να καταλάβουμε αν η συνείδηση καταστρέφεται ή εάν συνεχίζεται μετά το θάνατο για κάποιο χρονικό διάστημα».
Αυτό που επισημαίνει η μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νεκρό σώμα τους για λίγο, αφότου κηρυχθούν νεκροί.
Σύμφωνα με τον Parnia, οι άνθρωποι αλλάζουν μετά από μια “μετά θάνατον” εμπειρία. Ο ίδιος εξήγησε ότι η περιοχή σκέψης του εγκεφάλου επιβραδύνει αλλά τα κύτταρα του εγκεφάλου εξακολουθούν να είναι ενεργά. Όταν δοθεί CPR (καρδιοπνευμονική ανάνηψη), η καρδιά ξεκινά και το ίδιο συμβαίνει με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο Parnia είπε: «Αν κατορθώσετε να επανεκκινήσετε την καρδιά -αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει η CPR- θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά ο εγκέφαλος. Οι άνθρωποι που είχαν αυτές τις πολύ βαθιές εμπειρίες μπορεί να επανέλθουν θετικά μετασχηματισμένοι. Γίνονται πιο αλτρουιστές, περισσότερο αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Βρίσκουν ένα νέο νόημα στη ζωή που είχε μια συνάντηση με το θάνατο».