AIDS: Περί τα 17.000 περιστατικά έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα

Στα επιδημιολογικά στοιχεία, τις καινούργιες θεραπείες αλλά και την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης έναρξης θεραπείας της HIV λοίμωξης, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS από τις 30-11 έως τις 2-12-2018 στο Divani Caravel Hotel.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2017 ζούσαν με τον HIV περίπου 17 εκατομμύρια άτομα, 60% των οποίων είχε πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά από τον στόχο του 90% που έχει θέσει το UNAIDS. Εντούτοις, η μεγάλη αύξηση των ατόμων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία κατά τα τελευταία έτη είχε ως αποτέλεσμα τον υποδιπλασιασμό των θανάτων παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 17.000 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο 2011-2013, που παρατηρήθηκε μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ), ακολούθησε πτωτική πορεία και σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων κατά την τελευταία τριετία στα 600-650 άτομα ετησίως, κατά πλειοψηφία MSM (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες) με προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση αυτή των 30-39 ετών.

Στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών, χορηγείται αντιρετροϊκή θεραπεία σε όλα τα άτομα με HIV λοίμωξη το ταχύτερο δυνατόν μετά τη διάγνωση. Η έγκαιρη χορήγησή της συνδέεται, σε ατομικό επίπεδο, με τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας της νόσου και, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, με την ελάττωση της μεταδοτικότητας και την συνακόλουθη αναχαίτιση της επιδημίας. Το 2018, έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καινούρια αντιρετροϊκά σκευάσματα, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον. Νέες θεραπευτικές στρατηγικές και συνδυασμοί αντιρετροϊκών παρατεταμένης δράσης σε ενέσιμη μορφή αποτελούν ελκυστική προοπτική για το μέλλον της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Η ΕΕΜΑΑ συνεχίζει την ενημέρωση μαθητών Β΄ και Γ΄ Λυκείου διαφόρων περιοχών της Ελλάδας για θέματα πρόληψης της HIV λοίμωξης. Επιπλέον, φέτος η Εταιρεία χορήγησε 5 ετήσιες υποτροφίες για την εκπαίδευση γιατρών στην HIV λοίμωξη σε Μονάδες Λοιμώξεων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου. Στον χώρο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων νέων καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από τη νόσο και την επέτειο των 30 χρόνων της Εταιρείας, ενώ θα βραβευτούν δύο έργα από επιτροπή καταξιωμένων καλλιτεχνών και το κοινό.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη διαγνώστηκαν με HIV τον περασμένο χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκε, ανακοίνωσαν οι ειδικοί της παγκόσμιας δημόσιας υγείας.

Χώρες της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας είδαν μείωση των νέων κρουσμάτων το 2017, κυρίως προερχόμενη από την μείωση κατά 20%, από το 2015, του ποσοστού των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Συνολικά, σχεδόν 160.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν στην Ευρώπη με τον HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

“Είναι δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε καλή είδηση δεδομένου ότι ήταν μια ακόμη χρονιά απαράδεκτα υψηλών ποσοστών ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον HIV”, είπε η Σουζάνα Τζακάμπ, η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ. Η ίδια κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους υγείας να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για την καταπολέμηση του AIDS, η UNAIDS, προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ο εφησυχασμός έχει αρχίσει να παρακωλύει τον πόλεμο κατά της παγκόσμιας επιδημίας με τον ρυθμό προόδου να μην επιτυγχάνει τον επιθυμητό στόχο. Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι οροθετικοί.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 900 εκατομμύρια. Περίπου 508 εκατομμύρια από αυτά είναι κάτοικοι των 28 χωρών μελών της ΕΕ και επιπλέον η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Η κοινή έκθεση αναφέρει ότι ένας λόγος που συνεχίζουν να εμφανίζονται κρούσματα του ιού στην Ευρώπη είναι ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό διαγιγνώσκονται αργά, δηλαδή σε στάδιο που είναι πιθανόν να έχουν ήδη μεταδώσει τον ιό και η μόλυνση από τον ιό να είναι σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι στην περιοχή της Ευρώπης οι άνδρες μολύνονται δυσανάλογα από τον HIV με το 70% των νέων κρουσμάτων HIV που διαγνώστηκαν το 2017 να αφορά άνδρες.

Από την αρχή της επιδημίας του AIDS την δεκαετία του 1980, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον HIV. Σχεδόν οι μισοί–35.4 εκατομμύρια– έχουν πεθάνει από AIDS.

Δείτε επίσης