Παρεμβαίνοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων του δέρματος που σχηματίζουν τις ρίζες των μαλλιών, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU Langone Health αναφέρουν ότι κατάφεραν να αναγεννήσουν μαλλιά σε δέρμα που έχει υποστεί βλάβη.
Τα ευρήματα εξηγούν καλύτερα γιατί οι τρίχες δεν αναπτύσσονται κανονικά σε τραυματισμένο δέρμα και μπορεί να βοηθήσουν στην αναζήτηση καλύτερων φαρμάκων για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, έγινε σε ποντίκια.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων σηματοδοτικών μονοπατιών σε κατεστραμμένο δέρμα εργαστηριακών ποντικών. Τα πειράματα επικεντρώθηκαν σε κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες τα οποία εκκρίνουν κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του σχήματος και της αντοχής του δέρματος και των μαλλιών.
Ο επιστήμονες ενεργοποίησαν μια οδό σηματοδότησης που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το μονοπάτι αυτό είναι πολύ δραστικό κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ανθρώπινης ανάπτυξης στη μήτρα, όταν σχηματίζονται οι θύλακες τριχών αλλά σταματά στο τραυματισμένο δέρμα των ενηλίκων. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί τα τριχοθυλάκια αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν στο δέρμα που αντικαταστάθηκε μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η διέγερση των ινοβλαστών μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη τριχών που δεν παρατηρείται στην επούλωση τραυμάτων”, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και κυτταρική βιολόγος Mayumi Ito, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας.
Η αναγέννηση των μαλλιών σε δέρμα που έχει υποστεί βλάβη είναι μια ανάγκη στην ιατρική, είπε η Ito, εξαιτίας της παραμόρφωσης που υφίστανται χιλιάδες άτομα από εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς. Ωστόσο, ο στόχος είναι επίσης, πρόσθεσε, να βρεθεί τρόπος το ώριμο δέρμα να επιστρέψει στην εμβρυϊκή του κατάσταση, ώστε να μπορεί να αναπτύξει νέους θύλακες τρίχας, όχι μόνο σε τραυματισμένο δέρμα, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν φαλάκρα λόγω τριχόπτωσης.
Η Ito είπε ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι, ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης, οι ουλές και η συσσώρευση κολλαγόνου στο δέρμα που υπέστη βλάβη ήταν η αιτία της ανικανότητας του δέρματος να βγάλει μαλλιά. “Τώρα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα σηματοδότησης κυττάρων που είναι πολύ δραστικά καθώς αναπτύσσονται στη μήτρα, αλλά λιγότερο δραστικά σε ώριμα κύτταρα του δέρματος καθώς μεγαλώνουμε”, ανέφερε.
Η επανεμφάνιση των τριχών παρατηρήθηκε εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά τον τραυματισμό του δέρματος σε όλα τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ενώ άρχισαν να εμφανίζονται οι ρίζες και οι δομές των τριχών μετά από εννέα εβδομάδες.
Η Ito λέει ότι η ομάδα της σχεδιάζει περαιτέρω έρευνες σχετικά με το πώς τα χημικά και γενετικά διεγερτικά των ινοβλαστών θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την επικοινωνία των κυττάρων στο τραυματισμένο ανθρώπινο δέρμα. Στόχος της είναι να εντοπίσει τους πιθανούς στόχους για την αναγέννηση των μαλλιών.