Εξέταση αίματος κάνει διάγνωση οποιουδήποτε καρκίνου σε 10 λεπτά

Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communication. ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει οποιονδήποτε καρκίνο μέσα σε 10 λεπτά. Πρόκειται για μια φθηνή και απλή εξέταση αίματος που ανιχνεύει τις διαφορές στο DNA των καρκινικών από εκείνο των υγιών κυττάρων. Φυσικά, για να συμβεί αυτό πρέπει να καρκινικά κύτταρα να έχουν κυκλοφορήσει στο αίμα.

Το τεστ είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο αλλά δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα είναι εφικτή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ώστε και οι θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές.

Προς το παρόν, αυτή η εξέταση αίματος δεν μπορεί να αποκαλύψει σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος, ούτε πόσο προχωρημένος είναι, όμως δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να ψάξουν την ασθένεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για καρκίνους όπως του παγκρέατος ή των ωοθηκών, που δίνουν ελάχιστα προειδοποιητικά σημάδια, προτού οι όγκοι εξαπλωθούν, το νέο τεστ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Matt Trau από το University of Queensland, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το τεστ μπορεί να «πιάσει» σχεδόν οποιονδήποτε καρκίνο. Το τεστ μέχρι στιγμής μπορεί να ανιχνεύει το 90% των καρκίνων.

Τα σωματίδια χρυσού χρησιμοποιούνται συχνά στο εργαστήριο για να βοηθήσουν στην ανίχνευση βιολογικών μορίων και η μέθοδος του τεστ βασίζεται σ’ αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το DNA των καρκινικών κυττάρων προσκολλώνται στα νανοσωματίδια του χρυσού, πράγμα που δίνει μια άμεση ένδειξη κατά πόσο υπάρχει καρκίνος σε έναν άνθρωπο, ακόμη κι αν δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της νόσου. Αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα κάπου στο σώμα, ένα υγρό που χρησιμοποιείται στο τεστ, αλλάζει χρώμα σε ροζ και αποκαλύπτει έτσι την παρουσία τους αμέσως. Αν υπάρχουν μόνο υγιή κύτταρα, το υγρό παίρνει μπλε χρώμα.

Καθιστά περιττές τις βιοψίες

«Η τεχνική μας επιτρέπει την ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόνο 10 λεπτά από το πλάσμα του αίματος και τo DNA μέσα σε αυτό. Πιστεύουμε ότι η απλή αυτή μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές για τη διάγνωση του καρκίνου» δήλωσε ο Trau . Αν αυτό όντως συμβεί, τότε πολλές διερευνητικές βιοψίες (π.χ. του προστάτη) θα καταστούν περιττές, αφού ο γιατρός θα ξέρει ήδη αν κάποιος έχει καρκίνο ή όχι.

Τα σωματίδια χρυσού χρησιμοποιούνται συχνά στο εργαστήριο για να βοηθήσουν στην ανίχνευση βιολογικών μορίων.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ φθηνό και πολύ απλό τεστ, συνεπώς θα είναι δυνατό να υιοθετηθεί εύκολα στην κλινική πρακτική» δήλωσε η ερευνήτρια Laura Carrascosa. «Αν αυτή η εξέταση γίνει σε συνδυασμό με άλλα απλά τεστ, θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο όχι μόνο θα αποκαλύπτει αν κάποιος έχει καρκίνο, αλλά επίσης το είδος και το στάδιο του καρκίνου» πρόσθεσε.

Πηγή: Epigenetically reprogrammed methylation landscape drives the DNA self-assembly and serves as a universal cancer biomarker.

Δείτε επίσης