Μια γενιά πριν, οι γονείς ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της τηλεόρασης. Πριν από αυτό, ήταν το ραδιόφωνο. Τώρα, υπάρχει η ανησυχία για τον “χρόνο της οθόνης”, ένας όρος για το χρονικό διάστημα που τα παιδιά, ειδικά πριν την εφηβεία αλλά και μετέπειτα, ξοδεύουν πάνω στις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές, τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια.
Αυτή η ηλικιακή ομάδα προσελκύει την προσοχή των επιστημόνων γιατί περνά πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες και επειδή η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιταχύνεται καθώς τα νευρικά δίκτυα “κλαδεύονται” και εδραιώνονται μεταβαίνοντας στην ενηλικίωση.
Σύμφωνα με μια μελέτη κόστους 300 εκατ. δολ. που έγινε από από τα Εθνικά Ινστιστούτα Υγείας (NIH) και παρουσιάστηκε στην εκπομπή του CBS “60 Minutes, οι ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» στα εγκεφαλογραφήματα παιδιών που έκαναν έντονη χρήση οθονών.
Τα παιδιά 9-10 ετών που περνούν περισσότερες από επτά ώρες ημερησίως χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές εμφανίζουν σημάδια πρόωρης αραίωσης του εγκεφαλικού φλοιού, της εξωτερικής στιβάδας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών.
«Δεν γνωρίζουμε αν προκαλείται από τον χρόνο παρακολούθησης. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν είναι κάτι κακό», είπε η Γκάγια Ντάουλινγκ, γιατρός που συμμετείχε στην έρευνα, αναλύοντας τα πρώτα συμπεράσματα στην εκπομπή.
Τα στοιχεία του NIH έδειξαν ακόμα ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες είχαν χειρότερες επιδόσεις στις γλώσσες και σε νοητικές ασκήσεις.
Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογράφημα 4.500 παιδιά, έχει απώτερο στόχο να δείξει αν προκαλεί εθισμό η οθόνη όταν τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά από αυτήν. Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι απαιτούνται αρκετά χρόνια για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
«Η ανησυχία είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός ανεξέλεγκτου πειράματος με αντικείμενο την επόμενη γενιά παιδιών», δήλωσε στην εκπομπή ο ελληνικής καταγωγής παιδίατρος Δημήτρης Χρηστάκης.