Οι δημόσιες δαπάνες υγείας θα αυξηθούν κατά 128,5 εκατ. ευρώ το 2019

«Ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, αποτυπώνει με σαφή τρόπο τη σταδιακή υποχώρηση της σκληρής λιτότητας που είχε επιβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και την ενισχυμένη δημοσιονομική υποστήριξη του Κοινωνικού Κράτους και της Δημόσιας Περίθαλψης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019 και στην εξέλιξη των δαπανών Υγείας, ο κ. Ξανθός είπε ότι έχουμε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128,5 εκατ. ευρώ (92,5 εκατ. στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και 36 εκ. στις λειτουργικές -πλην φαρμάκου- δαπάνες του ΕΣΥ.

Η αυξητική τάση των δημόσιων δαπανών υγείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με το νέο ΜΠΔΣ 2019-2022 και η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών (πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476,5 εκ. ευρώ. Η καθαρή χρηματοοικονομική θέση (ταμειακά διαθέσιμα-υποχρεώσεις) του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται στο τέλος του 2018 το θετικό δημοσιονομική αποτέλεσμα για το ΕΣΥ να είναι 161 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ 322 εκατ. ευρώ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η κριτική περί περικοπών που ασκήθηκε πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2018 – και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται και φέτος- είναι εντελώς αβάσιμη και παραπειστική. Δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει οριακή αλλά πολιτικά και λειτουργικά σημαντική αύξηση κάθε χρόνο και η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Για το 2019 προβλέπονται έσοδα 1,942 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ και έξοδα 1,866 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων κλπ καθώς και η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού και των συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένη, δήλωσε, ενώ όπως τόνισε αν χρειαστεί προσαύξηση του προϋπολογισμού λόγω αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων, αυτή εγκρίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε επίσης ότι η δημόσια δαπάνη Υγείας όχι μόνο αυξάνεται σταδιακά μετά το «δημοσιονομικό χαμηλό» του 2014 (4,63% του ΑΕΠ) στο 5,16% του ΑΕΠ το 2017, αλλά και ότι αλλάζει η αναλογία Δημόσιο/Ιδιωτικό στο σύνολο των δαπανών υγείας. Το 2014 η σχέση ήταν 58% δημόσια δαπάνη και 42% ιδιωτική, ενώ το 2017 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 61% και 39%.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει αλλαγή συσχετισμών υπέρ του Δημόσιου Τομέα και μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών με out off pocket πληρωμές. Είναι ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση μιας αντι-νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Υγεία, παρά το ότι η λιτότητα είναι παρούσα και δημιουργεί σοβαρούς περιορισμούς», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Ως απόδειξη του «κοινωνικού προσήμου» της πολιτικής Υγείας που ασκήθηκε τα προηγούμενα 3-4 χρόνια, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το δείκτη που αποτυπώνει τις ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες, που από 4,1% πριν την κρίση ( 2009) έφτασε στο 14,4% το 2016 και έπεσε στο 10,9% το 2017 μετά το νόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ενώ το ποσοστό αυτό για τους πιο φτωχούς πολίτες υποδιπλασιάστηκε (από το 36,5% στο 19,3%).

Δείτε επίσης