Υψηλή πίεση: Αποτελεσματική η άσκηση όσο τα αντιυπερτασικά φάρμακα

Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική στη μείωση της υψηλής συστολικής πίεσης (πάνω από 140 mmHg) με τα αντιυπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα με μελέτη, δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, την πρώτη που έκανε αυτή τη σύγκριση.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να κάνουν απευθείας σύγκριση φαρμάκων και άσκησης, όσον αφορά στην υπέρταση.

Ωστόσο οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Huseyin Naci, του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) αξιολόγησαν στοιχεία από 194 κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στη μείωση της πίεσης, καθώς κι άλλων 197 μελετών για τις αντίστοιχες συνέπειες της άσκησης.

Η μελέτη βρήκε ότι γενικά η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη στους ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, σε σχέση με όσους ασκούνται (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο κ.ά.).

Όταν όμως η ανάλυση περιορίστηκε σε όσους έχουν υψηλή πίεση, η άσκηση φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική όσο τα φάρμακα. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της άσκησης στη μείωση της πίεσης ήταν μεγαλύτερη όσο πιο ψηλά ήταν οι τιμές της συστολικής πίεσης (άνω του 140 mm Ηg). Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία ότι ο συνδυασμός της αντοχής και της δυναμικής προπόνησης με αντιστάσεις ήταν αποτελεσματικός.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συνταγογράφηση φαρμάκων για υπέρταση, μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί, καθώς πολλοί γιατροί κατεβάζουν πλέον το όριο της υπέρτασης για τη συστολική πίεση (τον μεγαλύτερο αριθμό που αντιστοιχεί στη συστολή της καρδιάς) στα 130 mm Hg.

Παρόλο που η νέα μελέτη δείχνει ότι αρκετοί ασθενείς μπορούν να ασκούνται αντί να παίρνουν φάρμακα, ο Naci τόνισε ότι «οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα αντιυπερτασικά φάρμακά τους». Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας άνθρωπος με υψηλή πίεση θα έχει όφελος, αν ασκηθεί περισσότερο.

Δείτε επίσης