Τόσο η ασπιρίνη όσο και ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA: eicosapentaenoic acid), μειώνουν τον αριθμό των πολύποδων σε άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 50 και η αιτίες θεωρούνται τα γονίδια και η ανθυγιεινή διατροφή. Αποτελούν μια προβολή του βλεννογόνου εντός του αυλού από παθολογικό ιστό. Οι παλύποδες διαφέρουν μεταξύ τους. Μερικοί δεν εξελίσσονται όπως οι υπερπλαστικοί, ωστόσο άλλοι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, όπως τα αδενώματα, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια. Κάποιοι περιέχουν ήδη καρκινικά κύτταρα. Οι πολύποδες ποικίλλουν σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Όσο πιο μεγάλος είναι ένας πολύποδας τόσο πιο πιθανό είναι να περιέχει καρκινικά κύτταρα.
Τώρα, μια κλινική δοκιμή, που ονομάζεται seAFOod, βρήκε ότι τόσο η ασπιρίνη όσο και το ΕΡΑ μείωσαν τον αριθμό των πολυπόδων του παχέος εντέρου σε ασθενείς ένα χρόνο μετά από κολονοσκόπηση, αν και δεν μείωσαν τις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει τυχόν πολύποδες στο έντερο. Η μελέτη seAFOod, ήταν αποτέλεσμα μιας διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων του Leeds, του Nottingham, του Bradford και του Newcastle, καθώς και άλλων,
Ο επικεφαλής συγγραφέας Mark Hull, καθηγητής Μοριακής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε: «Η μελέτη seAFOod αποδεικνύει ότι τόσο η ασπιρίνη όσο και το ΕΡΑ έχουν προληπτικά αποτελέσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό δεδομένου ότι είναι και οι δύο σχετικά φτηνές και ασφαλείς ενώσεις».
Μείωση 22% με την ασπιρίνη
Περί τα 700 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη από 53 νοσοκομεία της Αγγλίας, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου μετά από κολονοσκόπηση.
Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες θεραπείας και, κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, έλαβαν είτε ένα δισκίο ασπιρίνης 300 mg, είτε 2 γραμμάρια ΕΡΑ σε τέσσερις κάψουλες, είτε συνδυασμό ασπιρίνης και EPA, είτε ένα εικονικό σκεύασμα.
Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν 22% λιγότερους πολύποδες στο τέλος της μελέτης μετά από ένα έτος σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Εκείνοι που έλαβαν EPA είχαν 9% λιγότερους πολύποδες. Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται σημαντικά καθώς ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε αρκετές χώρες.