Δυσβάστακτο το οικονομικό βάρος του καρκίνου – Τα συστήματα υγείας δεν θα αντέξουν το κόστος των νέων φαρμάκων

Δυσβάστακτη θα είναι η οικονομική επίπτωση του καρκίνου παγκοσμίως, και εάν δεν αλλάξουν κάποια δεδομένα, στα επόμενα χρόνια τα συστήματα υγείας δεν θα αντέξουν το κόστος των νέων καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας χθες σε συνέντευξη τύπου της ΕΑΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που φέτος έχει σύνθημα «Είμαι και θέλω..».

Όπως αναφέρθηκε, παγκοσμίως, 9,6 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών το 2018 είναι 18.078.857.

Πρώτος σε ποσοστά είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (11,6%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του μαστού (11,6%), τον καρκίνο του παχέος εντέρου (10,2%), του προστάτη (7,1%), του στομάχου και του οισοφάγου.

Το 2040 εκτιμάται ότι τα νέα περιστατικά θα είναι 29,5 εκατ. και οι θάνατοι θα φθάσουν τα 16,4 εκατ. Στην Ελλάδα τα περιστατικά το 2018 ήταν 67.401, με τον καρκίνο των πνευμόνων να κυριαρχεί στα ποσοστά (14,8%) και τον καρκίνο του μαστού να ακολουθεί (11,5%),ενώ οι θάνατοι που καταγράφθηκαν ήταν 32.888.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, το 2018 ζούσαν με καρκίνο διαγνωσμένο τα τελευταία 5 χρόνια 180.871 Έλληνες και Ελληνίδες, γεγονός που δείχνει την πρόοδο στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ο καρκίνος θα μπορούσε να μειωθεί και να σωθούν έως και 3.7 εκατομμύρια ζωές ετησίως, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με στρατηγικά κατάλληλα επεξεργασμένη διάθεση πόρων στην πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη και ποιοτική θεραπεία αλλά και ατομική προσπάθεια. Αναφερόμενος στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μίλησε για το αλκοόλ, την ανθυγιεινή διατροφή την παχυσαρκία, το μη εμβολιασμό για HPV και ηπατίτιδα, αλλά και τις εκπομπές καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα από τη χρήση diesel και τα τζάκια.

«Η πρόληψη είναι το κλειδί που μπορεί να βάλει ένα τέλος στην δυστυχία που προκαλεί η νόσος και στην οικονομική τοξικότητα που τη συνοδεύει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Στον υπ’ αριθμό 1 καρκινογόνο παράγοντα που είναι το κάπνισμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, τονίζοντας για μια ακόμα μια φορά την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. «Αποτελεί πολιτισμική ντροπή της χώρας η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς χώρους» είπε ο κ. Μπεχράκης, ενώ συμπλήρωσε ότι η παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Dr Vytenis Andriukaitis, στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στις 4/2 για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, έχει και στόχο να ενισχύσει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα

Δείτε επίσης