Στατίνες: Μειώνουν τα εμφράγματα και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά ακόμη και στους ηλικιωμένους

Οι στατίνες -που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης- μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου (καρδιακού εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού), ακόμη και σε ανθρώπους άνω των 75 ετών, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Έως τώρα υπήρχαν στοιχεία μόνο για τα οφέλη των στατινών σε νεότερους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, οι μεμονωμένες τυχαιοποιημένες μελέτες θεραπείας με στατίνες ανέφεραν προηγουμένως σημαντικές μειώσεις του καρδιαγγειακού κινδύνου μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά κάτω των 70 ετών.

Η νέα μελέτη δεν βρήκε παρενέργειες από τη θεραπεία με τις στατίνες, που να αυξάνουν τον κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας ή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα 28 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών, οι οποίες συνολικά αφορούσαν 186.854 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, από τους οποίους οι 14.483 (το 8%) ήταν άνω των 75 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία, οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος. Η μείωση του κινδύνου είναι μικρότερη όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία κάποιου και κυμαίνεται από 30% για τα άτομα κάτω των 55 ετών μέχρι 20% για τους άνω των 75 ετών.

«Ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών αυξάνεται αισθητά με την ηλικία, παρόλα αυτά οι στατίνες δεν χρησιμοποιούνται στους ηλικιωμένους, όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Colin Baigent.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, οι στατίνες δεν είναι αποτελεσματικές σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κάνουν αιμοκάθαρση.

Σχετικά με τους συγγραφείς της μελέτης και τις συγκρούσεις συμφέροντος, γίνεται αναφορά στο τέλος του άρθρου (στο παρακάτω λινκ).

Πηγή: Efficacy and safety of statin therapy in older people a meta-analysis of individual participant data from 28 randomised controlled trials.

Δείτε επίσης