Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία της ψωρίασης -μιας χρόνιας φλεγμονώδους ασθένειας του δέρματος- με βιολογικά φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες της καρδιάς.
Η μελέτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα διότι δείχνει ότι η θεραπεία της ψωρίασης που μειώνει τη φλεγμονή κάνει καλό όχι μόνο στην ψωρίαση αλλά προλαμβάνει επίσης και τις καρδιακές προσβολές. Δείχνει ότι η αθηροκλήρωση -και οι συνέπειές της π.χ. μια καρδιακή προσβολή- είναι επίσης μια φλεγμονώδης νόσος στην οποία συμμετέχει ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν είναι απλά η χοληστερόλη που φταίει για τις καρδιακές προσβολές αλλά το ανοσοποιητικό που αντιδρά υπερβολικά στην διείσδυση των LDL σωματιδίων με αποτέλεσμα τη δημιουργία προχωρημένης και εύθραυστης αθηροσκλήρωσης με συνέπεια αργότερα τη θρόμβωση.
Οι αθηρωματικές πλάκες φράζουν τις αρτηρίες, περιορίζουν τη ροή αίματος και οδηγούν σε καρδιακές προσβολές και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ανοσοθεραπείες που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research.
«Κλασικά, για μια καρδιακή προσβολή υπάρχουν πέντε κύριοι παράγοντες κινδύνου: διαβήτης, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, οικογενειακό ιστορικό και κάπνισμα», δήλωσε ο Nehal N. Mehta, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φλεγμονής και Καρδιομεταβολικών Νόσων στο NHLBI. «Η μελέτη μας παρουσιάζει στοιχεία για έναν έκτο παράγοντα, τη φλεγμονή η οποία είναι κρίσιμη τόσο για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης όσο και για την εξέλιξή της σε καρδιακή προσβολή».
Οι ερευνητές έχουν τα πρώτα στοιχεία σε ανθρώπους. Η θεραπεία μιας γνωστής φλεγμονώδους κατάστασης -της ψωρίασης- με βιολογική θεραπεία, δηλαδή ένα είδος φαρμάκων που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνδέεται με μείωση της στεφανιαίας νόσου, και ιδιαίτερα με μείωση της ρήξης της αθηρωματικής πλάκας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα (καρδιακή προσβολή). Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ 750.000 άτομα παθαίνουν καρδιακή προσβολή.
Ο ρόλος της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος που ξεκινά για να αποτρέψει μια μόλυνση ή ασθένεια. Αλλά αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει αρνητική εξέλιξη όταν ενεργοποιείται από τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDLs) οι οποίες εισέρχονται μέσα στην αρτηρία.
Τα άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ειδικότερα, η ψωρίαση είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που επηρεάζει το 3-5% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες και σχετίζεται με τη συστηματική φλεγμονή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.
Τα τρέχοντα ευρήματα προέκυψαν από μια μελέτη παρατήρησης του NIH, την Psoriasis Atherosclerosis Cardiometabolic Initiative η οποία περιέλαβε 290 ασθενείς με ψωρίαση, εκ των οποίων 121 υπέφεραν από μέτρια έως σοβαρή δερματική νόσο και είχαν τη δυνατότητα βιολογικής θεραπείας εγκεκριμένης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Για ένα χρόνο, οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς -όλοι τους είχαν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο- και τους συνέκριναν με εκείνους που δεν επέλεξαν βιολογική θεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιολογική θεραπεία συσχετίστηκε με 8% μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίας αρτηρίες.
«Τα ευρήματα που μας εντυπωσίασαν περισσότερο ήταν ότι τα συστατικά της στεφανιαίας πλάκας άλλαξαν μέσα σε ένα έτος, συμπεριλαμβανομένου του νεκρωτικού πυρήνα και των μη-ασβεστομένων συστατικών, που είναι κυρίως οι ένοχοι για τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια», δήλωσε ο Mehta.
Η προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την ψωρίαση με την πρόωρη ανάπτυξη στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας υψηλού κινδύνου. Τώρα, η ομάδα του Mehta έδειξε ότι υπάρχουν ευεργετικές αλλαγές στην αθηρωματική πλάκα όταν η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με βιολογική θεραπεία, ακόμη και χωρίς αλλαγές σε άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως η χοληστερόλη, η γλυκόζη του αίματος και η αρτηριακή πίεση.
«Αυτό φαίνεται να είναι ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Υπό την απουσία βελτίωσης άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και χωρίς την προσθήκη νέων φαρμάκων για τη χοληστερόλη, η μαλακή πλάκα των ασθενών βελτιώθηκε», είπε ο Mehta.
Οι ερευνητές λένε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι το θετικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα θεραπείας της υποκείμενης φλεγμονώδους νόσου. Κι αυτό διότι αυτή η μελέτη δεν ήταν μια ελεγχόμενη, κλινική δοκιμή.