Η ομίχλη εγκεφάλου (brain fog) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κατάσταση σύγχυσης και μειωμένου βαθμού σαφήνειας. Μπορεί να κάνει ένα άτομο να μην βρίσκει τις λέξεις που θέλει να πει. Το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα αποθάρρυνσης και κατάθλιψης.
Οι λειτουργίες του εγκεφάλου που μπορούν να επηρεαστούν από την ομίχλη εγκεφάλου, είναι:
- η μνήμη,
- η ικανότητα χρήσης της γλώσσας (κολλάει το μυαλό και ο πάσχων δεν βρίσκει τις λέξεις που θέλει να πει),
- η επεξεργασία πληροφοριών,
- οι οπτικές και χωρικές δεξιότητες,
- οι ικανότητες υπολογισμού,
- οι εκτελεστικές ικανότητες που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση, την επίλυση προβλημάτων και τον προγραμματισμό.
Περίπου 1 στα 200 άτομα αντιμετωπίζουν σύγχυση εγκεφάλου (ομίχλη εγκεφάλου) και έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται παράλληλα με χρόνιες καταστάσεις ή άλλες ασθένειες, όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύνδρομο ινομυαλγιών, σύνδρομο διάμεσης κυστίτιδας και σκλήρυνση κατά πλάκας. Ακόμη, ογκολογικοί ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα χημειοθεραπείας καθώς και οπιούχα φάρμακα, αντιμετωπίζουν ομίχλη εγκεφάλου. Δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος του Hashimoto μπορούν επίσης να προκαλέσουν ομίχλη στον εγκέφαλο. Πάντως, η ομίχλη εγκεφάλου δεν είναι επαρκώς αναγνωρισμένη ως πρόβλημα στην ιατρική.
Οι αιτίες της ομίχλης εγκεφάλου είναι πολλές και περιλαμβάνουν φυσικούς, συναισθηματικούς και βιοχημικούς παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι με μακροχρόνια ομίχλη του εγκεφάλου πιστεύουν ότι είναι ανόητοι και πως απλά δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά. Όσοι διαθέτουν γνώση και εμπειρία με την συγκεκριμένη κατάσταση βεβαιώνουν ότι δεν είναι αποτέλεσμα χαμηλής νοημοσύνης, αλλά πραγματικής διαταραχής με αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα η ομίχλη εγκεφάλου πρέπει να έχει αιτία μια φλεγμονή που παρουσιάζεται σε μέρος του εγκεφάλου.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το σύνδρομο αυτό είναι αναστρέψιμο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν ανακούφιση απλά με την ανάπαυση, την ισορροπημένη διατροφή και την επαρκή άσκηση.
Το στρες
Κάτι που χειροτερεύει τα συμπτώματα είναι το ψυχολογικό στρες το οποίο ενισχύει την έκκριση προφλεγμονωδών ουσιών από μια ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μαστοκύτταρα.
Η πρώτη ορμόνη που εκλύεται με το στρες – στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα – είναι η εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης (Corticotropin Releasing Hormone ή Corticotropin Releasing Factor, CRH ή CRF) η οποία πυροδοτεί τα μαστοκύτταρα να εκλύσουν μία ουσία από τις πολλές που κουβαλούν μέσα τους και συγκεκριμένα τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (Vascular Endothelial Growth Factor, VEGF). Αυτό προκαλεί μεταξύ άλλων αύξηση στη διαπερατότητα των αγγείων. Το στρες αυξάνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο διότι αυξάνεται η διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία μια διατροφή πλούσια σε λουτεολίνη και κερσετίνη μπορεί να αντιμετωπίζει την ομίχλη εγκεφάλου. Η πλουσιότερη πηγή λουτεολίνης είναι το χαμομήλι ενώ η ουσία περιέχεται επίσης στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στην αγκινάρα και στον πολτό του κίτρου. Η κερσετίνη υπάρχει σε φλούδες φρούτων, όπως το πορτοκάλι, αλλά και λαχανικών, όπως το κρεμμύδι, στα τσόφλια των φιστικιών και στη φάβα (την οποία όμως ορισμένα άτομα δεν μπορούν να καταναλώσουν λόγω έλλειψης του ενζύμου G6PD). Μια μελέτη έχει δείξει επίσης ότι η υδροξυτυροσόλη επίσης βοηθάει – υπάρχει στο πυρηνέλαιο.