Χοληστερόλη και τριγλυκερίδια: Το παράδοξο στους ηλικιωμένους

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (αντίθετα μειώνει τον κίνδυνο των αιμορραγικών εγκεφαλικών).

Ωστόσο, σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών οι ερευνητές δεν έχουν μέχρι τώρα μελετήσει διεξοδικά την επίδραση της υψηλής χοληστερόλης στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι στα πολύ ηλικιωμένα άτομα ένα υψηλότερο επίπεδο ολικής χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ζωής. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ολική χαμηλή χοληστερόλη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αναπνευστικές νόσους και ατυχήματα σε ενήλικες ηλικίας 80 ετών και άνω.

Φαίνεται επίσης ότι τα οφέλη από τη λήψη φαρμάκων γνωστών ως στατίνες, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να είναι ελάχιστα καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Οι ερευνητές έχουν μια φράση γι’ αυτά τα φαινόμενα: τα ονομάζουν «το παράδοξο των παραγόντων κινδύνου». Ο όρος περιγράφει το γεγονός ότι για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, έχοντας κάποιους παράγοντες που θεωρούνται κίνδυνοι για την υγεία σε νεαρούς ενήλικες, συμβαίνει το αντίθετο: υπάρχει καλύτερη επιβίωση. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υψηλότερη ολική χοληστερόλη, την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Τα τριγλυκερίδια

Επίσης, είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις σε νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους κινδύνους σε άτομα άνω των 80 ετών και αν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους.

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα αποφάσισε να μάθει περισσότερα σχετικά με το εάν οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν νόημα για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους δεσμούς μεταξύ των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της ικανότητας να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες αυτοσυντήρησης, γνωστικής λειτουργίας (ικανότητα σκέψης και λήψης αποφάσεων) και αδυναμίας -μια κατάσταση που σχετίζεται με τη γήρανση και αυξάνει την πτώση, την αναπηρία και τον θάνατο. Οι ενδείξεις αδυναμίας περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είχαν αντίκτυπο στον θάνατο σε μια ομάδα 930 ενηλίκων ηλικίας 80 ετών και άνω. Διαπίστωσαν ότι για αυτά τα άτομα, η ύπαρξη υψηλότερων τριγλυκεριδίων στο αίμα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους προκαλούν την τρέχουσα αντίληψη ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνιες παθήσεις και θάνατο που σχετίζονται με την ηλικία.

Τέλος, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους έδειξε πως μετά την ηλικία των 80 ετών η λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μην έχει πολύ – ή οποιοδήποτε – όφελος.

Πηγή: Triglycerides Paradox Among the Oldest Old: “The Lower the Better?”

Δείτε επίσης