Μπορεί η Ελλάδα να έχει πολλούς γιατρούς αναλογικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά περίπου το 60% των πολιτών δηλώνουν πως δεν έχουν πάει στο γιατρό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται στο 23,5%. Ακόμη περισσότεροι είναι οι Έλληνες που δεν επισκέφτηκαν τον οδοντίατρο.
Αυτά προκύπτουν από τα νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τις επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους και γενικούς χειρουργούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 37,6% των Ευρωπαίων πολιτών επισκέπτονται γιατρό μια-δύο φορές το χρόνο, κάτι που κάνει μόνο 26,5% των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων παραλείπουν το τσεκ-απ και την ιατρική πρόληψη και καταφεύγουν σε γιατρό μόνο όταν αρρωσταίνουν.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην οδοντιατρική περίθαλψη, όπου σχεδόν 75% των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν έχουν πάει στον οδοντίατρο καμία φορά τον τελευταίο χρόνο.
Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας επιβάλλει επίσκεψη στον οδοντίατρο μια-δυο φορές το χρόνο, κάτι που φαίνεται να κάνει μόλις το 20% των Ελλήνων.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 73% των Ελλήνων δεν έχουν επισκεφθεί γενικό χειρουργό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ καταγράφεται ένα ποσοστό 17,4% για όσους έχουν επισκεφθεί μια-δυο φορές αυτή την ιατρική ειδικότητα.
Στην Ευρώπη των 28, ένας στους τέσσερις πολίτες χρειάστηκε ιατρική συμβουλή 3-5 φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Τέσσερις στους 10 Ευρωπαίους φαίνεται να φροντίζουν τακτικά τη στοματική τους υγεία, αφού δηλώνουν ότι επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες.
«Πρωταθλητές» στις ιατρικές επισκέψεις αναδεικνύονται οι Δανοί, με τους μισούς περίπου αναφέρουν από 6 έως και 10 επισκέψεις μέσα στον τελευταίο χρόνο.