Τη δραματική επισήμανση ότι πάνω από 130 δραστικές βγήκαν από τη λίστα τιμολόγησης από το 2009, λόγω στρεβλώσεων στο σύστημα τιμολόγησης, έκανε ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» με τίτλο «Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives».
Όπως ανέφερε ο κ. Πενταφράγκας, αυτές οι δραστικές ουσίες αντιστοιχούσαν σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα που βγήκαν από την αγορά και αντικαταστάθηκαν από άλλα, ακριβότερα. Επίσης τόνισε ότι οι νέες διατάξεις για την τιμολόγηση δεν ήταν προτάσεις της ΠΕΦ.
Οι προτάσεις της ΠΕΦ κατατέθηκαν στη διακομματική για το φάρμακο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναφέρουν πρόβλεψη τιμολόγησης για τα off patent και τα γενόσημα φάρμακα με πρόταση αποσύνδεσης των off patent φαρμάκων από το reference pricing.
Ο λόγος είναι ότι χώρες της Ε.Ε. έχουν ίδια τιμή για off patent και γενόσημα, με αποτέλεσμα τα γενόσημα να τιμολογούνται στο 65% των χαμηλών αυτών τιμών και να είναι ασύμφορη η κυκλοφορία τους στην αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα, πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο εξισορροπημένης πολιτικής τιμολόγησης που να επιτρέπει να παραμένουν τα οικονομικά προϊόντα στα ράφια των φαρμακείων και να έχουν κίνητρα γιατροί, φαρμακοποιοί και ασθενείς να προωθούν τις οικονομικότερες θεραπείες.
Μείωση clawback και επιβάρυνσης ασθενών
«Παράθυρο» για την αύξηση των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης για τα φάρμακα της κοινότητας, ακόμα και μέσα στο 2019 άφησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε το 2020, όμως πλέον το υπουργείο επανεξετάζει την αύξηση της, σε δύο κατευθύνσεις: Με μείωση clawback και ταυτόχρονα μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών.
Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε και για τη δίκαιη τιμολόγηση, τονίζοντας ότι σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών για τη χώρα μας και σε εποχές που η συνεχής άνοδος της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, το πρωταρχικό στοιχείο δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι η τεκμηριωμένη εκτίμηση για το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού. Αποτελεί κοινό τόπο ότι το όριο που διαμορφώθηκε μέσα στα μνημονιακά χρόνια δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και χρειάζεται η αναθεώρησή του μέσα στα επόμενα χρόνια.