Η νυκτουρία συνδέεται με την υπέρταση

Η έγκαιρη ανίχνευση και η αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τώρα, μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 83ο Ιαπωνικό Συνεδρίου της Ιαπωνικής Εταιρίας Κυκλοφορίας του Αίματος βρήκε πως αν έχετε νυκτουρία -σηκώνεστε συχνά την νύχτα για να επισκεφτείτε την τουαλέτα- είναι πιθανόν να έχετε υπέρταση.

«Εάν υποφέρετε από νυκτουρία ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ελέγξει για τον ενδεχόμενο αρτηριακής υπέρτασης καθώς και υψηλής πρόσληψης νατρίου» επισημαίνει ο Satoshi Konno, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η έρευνα εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην νυχτουρία και την υπέρταση. Στην έρευνα είχαν εγγραφεί 3.749 Ιάπωνες που υποβλήθηκαν σε ετήσιο τσεκ απ το 2017. Μετρήθηκε η πίεση του αίματός τους και δόθηκαν πληροφορίες για την νυχτουρία μέσω ερωτηματολογίου.

Οι συμμετέχοντες με πίεση αίματος πάνω από 140/90 mmHg και όσοι λάμβαναν συνταγογραφούμενα αντιυπερτασικά φάρμακα θεωρήθηκαν υπερτασικοί. Από τους 1.882 συμμετέχοντες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, οι 1.295 (69%) εμφάνιζαν νυχτουρία.

Η νυκτουρία διαπιστώθηκε ότι συσχετιζόταν με την υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος υπέρτασης αυξανόταν σημαντικά καθώς αυξάνονταν και τα περιστατικά νυχτουρίας.

«Βρήκαμε ότι το να σηκώνεσαι τη νύχτα για να ουρήσεις συσχετίζεται με 40% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Και όσο περισσότερες οι επισκέψεις στην τουαλέτα τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος υπέρτασης» δήλωσε ο Konno. Ωστόσο τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν  ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνουν ότι η υπέρταση είναι η αιτία της νυκτουρίας.

Η υπέρταση αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με περιορισμό του αλατιού και του αλκοόλ, υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση, έλεγχο του βάρους και διακοπή του καπνίσματος αποτελούν τους ενδεδειγμένους τρόπους για τον έλεγχο της πίεσης και της διατήρησής της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Προηγούμενες έρευνες στην Ιαπωνία έχουν βρει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με τη νυχτουρία. Σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και είναι πιο πιθανό να έχουν «ευαισθησία» σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι η αρτηριακή τους πίεση αυξάνεται περισσότερο κατά την κατανάλωσή του. Οι Ιάπωνες έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρόνιας νεφροπάθειας στον κόσμο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν 30% λιγότερους νεφρώνες σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Επιπλέον, η μέση πρόσληψη αλατιού στην Ιαπωνία είναι περίπου 10 γραμμάρια ημερησίως, κάτι που υπερβαίνει το διπλάσιο της μέσης πρόσληψης αλατιού παγκοσμίως (4 γρ. την ημέρα).

Δείτε επίσης