Καρκίνος του πνεύμονα: Η καψαϊκίνη μπορεί να εμποδίσει την μετάσταση

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρία Ερευνητικής Παθολογίας, στις 6-9 Απριλίου 2019 στο Ορλάντο της Φλόριντα, δείχνει ότι η καψαϊκίνη, ένα μόριο που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές και δημιουργεί την αίσθηση καψίματος, μπορεί να εμποδίσει την μετάσταση του καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη για τα πιθανά οφέλη της καψαϊκίνης. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η ένωση μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των τριπλά αρνητικών κυττάρων καρκίνου του μαστού και άλλες μελέτες πρότειναν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε πειράματα που περιελάμβαναν τρεις σειρές ανθρώπινων κυττάρων μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, τα οποία καλλιεργήθηκαν εργαστηριακά, η καψαϊκίνη ανέστειλε την εισβολή των καρκινικών κυττάρων, το πρώτο βήμα της μεταστατικής διαδικασίας.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα που κατανάλωναν καψαϊκίνη είχαν μικρότερες περιοχές μεταστατικών καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η καψαϊκίνη καταστέλλει τη μετάσταση του καρκίνου του πνεύμονα αναστέλλοντας την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης Src, η οποία εμπλέκεται στα σήματα που ελέγχουν τις κυτταρικές διεργασίες όπως ο πολλαπλασιασμός, η διαφοροποίηση, η κινητικότητα και η προσκόλληση των κυττάρων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η φυσική ένωση της καψαϊκίνης που υπάρχει στις πιπεριές τσίλι θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για την καταπολέμηση της μετάστασης σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο Jamie Friedman, που πραγματοποίησε την έρευνα στο εργαστήριο Piyali Dasgupta της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Marshall Joan C. Edwards.

«Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η καψαϊκίνη θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας για τη θεραπεία ποικίλων καρκίνων του πνεύμονα. Ωστόσο, η χρήση της σε κλινικό επίπεδο απαιτεί την αντιμετώπιση των δυσάρεστων παρενεργειών της, όπως ο γαστρεντερικός ερεθισμός, ο πόνος στο στομάχι και το αίσθημα καψίματος», ανέφερε ο Friedman.

Οι ερευνητές εργάζονται για τον εντοπισμό μορίων αντίστοιχων της καψαϊκίνης, που δεν είναι καυτερά αλλά διαθέτουν την αντικαρκινική δραστηριότητα της καψαϊκίνης.

Δείτε επίσης