Το χαμόγελο μπορεί πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται, έστω λίγο, πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin.
Ψυχολόγοι από το University of Tennessee, στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου (όπως π.χ. το χαμόγελο) μπορεί να έχει αντίκτυπο στα πραγματικά μας συναισθήματα.
Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 50 χρόνια δεδομένων για το εάν οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές τις εκφράσεις.
«Η συμβατική σοφία μας λέει ότι μπορούμε να αισθανόμαστε λίγο πιο ευτυχισμένοι αν απλά χαμογελάμε ή ότι μπορούμε να βρεθούμε σε μια πιο σοβαρή διάθεση αν κατσουφιάσουμε», δήλωσε ο Nicholas Coles, φοιτητής κοινωνικής ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης. «Ωστόσο, οι ψυχολόγοι συζητούν για την ιδέα -και διαφωνούν μεταξύ τους- για πάνω από 100 χρόνια».
Αυτές οι διαφωνίες έγιναν πιο έντονες το 2016, όταν δεν μπόρεσε να αναπαραχθεί ένα γνωστό πείραμα που αποδεικνύει ότι η φυσική πράξη του χαμόγελου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.
«Ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει στοιχεία ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα», δήλωσε ο Coles. «Δεν μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα μιας οποιασδήποτε μελέτης. Οι ψυχολόγοι τεστάρουν αυτήν την ιδέα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε θέλαμε να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία».
Ο Coles και η ομάδα του συγκέντρωσαν στοιχεία από 138 μελέτες που εξέτασαν πάνω από 11.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεταανάλυσης, οι εκφράσεις του προσώπου έχουν μεν επίδραση στα συναισθήματα αλλά μικρή. Για παράδειγμα, το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και το συνοφρύωμα τους κάνει να αισθάνονται θλίψη.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χαμογελούν επίτηδες για να βρουν τον δρόμο τους προς την ευτυχία», είπε ο Coles. «Αλλά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί παρέχουν μια ένδειξη στο πώς αλληλεπιδρούν το μυαλό και το σώμα για να διαμορφώσουν τη συνειδητή εμπειρία των συναισθημάτων μας. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτά τα αποτελέσματα ανατροφοδότησης του προσώπου, και αυτή η μεταανάλυση μας έφερε λίγο πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των συναισθημάτων μας».