Η αποκυνίνη (αντιοξειδωτικό) μειώνει τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής

Είναι γνωστό ότι μετά από μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό, οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν ένα δεύτερο επεισόδιο σε μερικούς μήνες.

Μια μελέτη που έγινε σε τρωκτικά και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology εξηγεί τι είναι αυτό που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο προτείνοντας έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης.

Οι καρδιακές προσβολές στα ποντίκια έκαναν τα φλεγμονώδη κύτταρα και τα αιμοπετάλια να κολλάνε πιο εύκολα στην εσωτερική επένδυση των αρτηριών σε ολόκληρο το σώμα – και ιδιαίτερα εκεί όπου υπήρχε ήδη αθηρωματική πλάκα. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα κολλώδη κύτταρα και τα αιμοπετάλια προκάλεσαν αστάθεια στην αθηρωματική πλάκα και συνέβαλαν σε θρόμβους αίματος που οδήγησαν σε επόμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αποκυνίνη

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν έλαβαν την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία αποκυνίνη (apocynin) μειώθηκε η φλεγμονή στα επίπεδα που υπήρχαν πριν να συμβεί το επεισόδιο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Jonathan R. Lindner, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Oregon Health & Science University, δήλωσε: «Γνωρίζοντας ότι οι νεώτερες μορφές αντιοξειδωτικών όπως η αποκυνίνη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, μας δίνει μια νέα θεραπεία για να διερευνήσουμε και θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, μια μέρα, στη μείωση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα κολλώδη κύτταρα και τα αιμοπετάλια χρησιμοποιώντας μοναδικές μορφές απεικόνισης υπερήχων που είχαν αναπτύξει για να δουν τα μόρια στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί μια πρόσφατη μελέτη για την εκτίμηση της αντιφλεγμονώδους θρόμβωσης που χρησιμοποίησε την ουσία κανακινουμάμπη (canacinumab), γνωστή ως κλινική δοκιμή CANTOS, διαπίστωσε ότι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της νεανικής αρθρίτιδας μείωσε τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής κατά 15%.

Δείτε επίσης