Πώς η βιταμίνη Α καταπολεμά τα βακτήρια του δέρματος

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Α στη διατροφή τους είναι πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του δέρματος, ωστόσο, το πώς η βιταμίνη αυτή επηρεάζει την ανοσία στο δέρμα, ήταν μέχρι τώρα ασαφές.

Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν συνθετικές βιταμίνες Α, που ονομάζεται ρητινοειδή, για τη θεραπεία της ακμής, της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων, αν και το πώς αυτά τα φάρμακα λειτουργούν αποτελεί ένα μυστήριο εδώ και πολύ καιρό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe, ερευνητές από το UT Southwestern Medical Center έριξαν φως σε αυτό το μυστήριο εντοπίζοντας μια προηγουμένως άγνωστη πρωτεΐνη που σκοτώνει τα βακτήρια της επιδερμίδας αλλά για να λειτουργήσει απαιτεί τη βιταμίνη Α.

Όταν το δέρμα μας συναντά βακτήρια, τα κύτταρα αντιδρούν φτιάχνοντας μόρια που προστατεύουν από τη μόλυνση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία πρωτεΐνη της οικογένειας RELM, η RELMα, δρα ως αντιβιοτικό καταστρέφοντας γρήγορα τα βακτήρια. Τόσο η RELMα που παράγεται από ποντικούς, όσο και η αντίστοιχη ανθρώπινη πρωτεΐνη της οικογένειας RELM, που ονομάζεται ρεζιστίνη (resistin), διεγείρονται από τη βιταμίνη Α.

«Η RELMα είναι το πρώτο παράδειγμα μιας αντιμικροβιακής πρωτεΐνης που απαιτεί τη βιταμίνη Α για την αντιβακτηριακή δράση της. Αυτό το εύρημα μας δίνει μια σημαντική ένδειξη για το πώς προστατεύεται το δέρμα από τη μόλυνση και πώς η άμυνα του δέρματος ρυθμίζεται από τη διατροφή», ανέφερε η Lora Hooper, από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η Hooper είναι γνωστή για την έρευνά της σχετικά με τα ευεργετικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και βοηθούν στην πέψη και στον έλεγχο των λοιμώξεων.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και έχει καθήκον να μας υπερασπιστεί από τη μόλυνση», δήλωσε η Δρ. Tamia Harris-Tryon, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας και ανοσολογίας. «Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος καταρρεύσει, το αποτέλεσμα είναι οι λοιμώξεις στο δέρμα, από βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος, και τελικά η προσέλευση των ανθρώπων στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων».

Τα πειράματα σε ανθρώπινους ιστούς και ποντίκια φωτίζουν μια προηγουμένως απροσδόκητη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την έμφυτη ανοσία του δέρματος, υποδεικνύοντας γιατί τα παράγωγα της βιταμίνης Α είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τις δερματικές παθήσεις.

Εκτός από την αναγνώριση του μοναδικού χαρακτηριστικού της RELMα – ότι απαιτείται η βιταμίνη Α για τη θανάτωση των βακτηρίων – η ερευνητική ομάδα έδειξε επίσης ότι τα ποντίκια που είχαν έλλειψη σε βιταμίνη Α δεν παρήγαγαν RELMα. Τα ποντίκια με έλλειψη σε RELMα ήταν πιο ευαίσθητα στη δερματική μόλυνση και είχαν διαφορετικά βακτηριακά είδη στο δέρμα τους σε σύγκριση με τα τυπικά ποντίκια.

Η Harris-Tryon πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα ρητινοειδή στην δερματολογία, οι επιπτώσεις των ευρημάτων μας είναι δυνητικά τεράστιες. Το δέρμα είναι μια σημαντική διασύνδεση μεταξύ ημών και του περιβάλλοντός μας και πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από τη μόλυνση και τη φλεγμονή. Η εργασία μας βοηθά να καθορίσουμε τα μόρια που χρησιμοποιεί το δέρμα για να δημιουργήσει μια υγιή σχέση μεταξύ των μικροβίων και ημών. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς τα βακτήρια και το μικροβίωμα (τα βακτήρια του εντέρου) έχουν επιπτώσεις στις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ακμή».

Δείτε επίσης