Αύξηση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται για καρδιακή ανεπάρκεια στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Ιωάννης Γουδέβενος, Ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).
Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς.
Αν και στη χώρα μας δεν υπάρχουν σχετικές επίσημες στατιστικές, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
Επίσης, παρατηρείται ότι ανεβαίνει συνεχώς η ηλικία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια προχωρημένου σταδίου, ενώ εξαιτίας της συνύπαρξης άλλων ασθενειών (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, υπόταση κ.α.) μόνο το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να πάρουν τις βέλτιστες δόσεις των αναγκαίων φαρμάκων.
Τα συμπτώματα
Η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι:
- Το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια (δεν φτάνει ο αέρας) στη μικρή σχετικά προσπάθεια (π.χ. περπάτημα, καθημερινές δουλειές) ή ακόμα και στην ηρεμία (κύρια όταν ξαπλώνει)
- Η εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και
- Τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά.
Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων.
Αιτίες
Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος -υπολογίζεται ότι σε 7 από τους 10 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια- οφείλεται σε ένα ή περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Άλλες αιτίες είναι δομικές παθήσεις της καρδιάς όπως οι βαλβιδοπάθειες και οι μυοκαρδιοπάθειες, αλλά και οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ ανέφερε: «Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και κακή ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα συχνές νοσηλείες στο νοσοκομείο, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλα τα συστήματα υγείας. Παλιότερα οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ζούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για πρώιμη διάγνωση, τη στενή παρακολούθηση, την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια καταφέρνουν και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής. Όλα αυτά καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι ο ασθενής να παραπεμφθεί γρήγορα σε καρδιολόγο ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της πάθησης».