Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τα ποσοστά επιτυχίας

Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα οκτώ ζευγάρια σε ορισμένες δυτικές χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, και η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF: in vitro fertilization) χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι όταν εξετάζουν την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εξωσωματική είναι μια απίστευτα ισχυρή τεχνολογία που έχει δώσει σε πολλά ζευγάρια την ευκαιρία να γίνουν γονείς αλλά δεν είναι ένα ταξίδι στο οποίο κάποιος μπορεί να πηγαίνει απροετοίμαστος. Ο καθένας που αντιμετωπίζει την υπογονιμότητα και σκέφτεται την εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να μιλήσει με μαιευτήρα-γυναικολόγο καθώς και με αναπαραγωγικό ενδοκρινολόγο για να θεωρήσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές γονιμότητας.

«Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο πολλά ζευγάρια θεωρούν ότι η IVF είναι το δίχτυ ασφαλείας που εξασφαλίζει ότι μπορούν να κάνουν ένα παιδί οποιαδήποτε στιγμή», λέει η Δρ. Rashmi Kudesia ειδικός στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και τη γονιμότητα στο Houston Methodist στο Τέξας.

Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια, το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται σε λιγότερο από 15% μόλις περάσουν τα 40 έτη και σε λιγότερο από 5% στα 45 τους, τόνισε η ειδικός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα λειτουργήσει για αυτά τα ζευγάρια, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιτυχία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία».

Επιπλέον, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την κλινική, σημειώνει η ειδικός, και όλες οι κλινικές υποχρεούνται να αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Καθώς τα αμερικανικά ζευγάρια λαμβάνουν αποφάσεις θεραπείας, η Kudesia πρότεινε να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εργαλείο του CDC για να συγκρίνουν τις κλινικές.

Δύο από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουν τα ζευγάρια όταν ξεκινούν την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οι πιθανότητες να καταλήξουν σε πολλαπλά μωρά και το πόσο δυσάρεστη θα είναι η διαδικασία.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε είδος βοήθειας της γονιμότητας οδηγεί σε πολλαπλά μωρά. Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, όλο και περισσότερο εμφυτεύουμε ένα έμβρυο κάθε φορά, οπότε η κατάληξη δεν είναι μόνο δίδυμα ή περισσότερα μωρά», εξήγησε η Kudesia.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν δύο εβδομάδες με δύσκολα συμπτώματα ενώ παίρνουν ορμόνες για να βοηθήσουν τα ωάρια να αναπτυχθούν, αλλά μετά από αυτό, η υπόλοιπη διαδικασία είναι πιο άνετη.

Δείτε επίσης