Η Bayer ανακοίνωσε ότι θέλει να επενδύσει 5 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια σε νέες γενιές ζιζανιοκτόνων, υποσχόμενη περισσότερη «διαφάνεια» μετά το σκάνδαλο στο οποίο έχει εμπλακεί η αμερικανική εταιρεία Monsanto την οποία έχει εξαγοράσει.
Αυτή είναι η απάντηση της Bayer μετά τις τρεις καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο περιέχει γλυφοσάτη και κατηγορείται ότι προκαλεί καρκίνο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Αυστρίας, εξετάζουν τη σταδιακή απαγόρευση της γλυφοσάτης. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ένα γαλλικό δικαστήριο απαγόρευσε το προϊόν Roundup, παρόλο που εξακολουθεί να έχει σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έγκριση. Ένα ανώτερο στέλεχος της Γερμανικής δημόσιας σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn AG δήλωσε ότι η εταιρεία μαζί με το γερμανικό υπουργείο περιβάλλοντος θα ερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση των ζιζανίων κατά μήκος των 33.000 χιλιομέτρων διαδρομών.
Μετά την αγορά της Monsanto από την Bayer, πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, η μετοχή της γερμανικής εταιρείας έχει σημειώσει πτώση περίπου 40%. Η ηγεσία της εταιρείας αντιμετώπισε έντονη κριτική για την απόφασή της να αγοράσει την Monsanto. Σε μια θερμή συνάντηση των μετόχων στα τέλη Απριλίου, περίπου το 55% των μετόχων αρνήθηκε να υποστηρίξει τις πράξεις της διοίκησης κατά το παρελθόν έτος.
Η γλυφοσάτη, ουσία η οποία έχει χαρακτηριστεί «πιθανόν καρκινογόνα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γεωργία και στα προϊόντα της Bayer», διαβεβαίωσε η γερμανική εταιρεία.
Ωστόσο παράλληλα η Bayer «θα επενδύσει τα 10 επόμενα χρόνια 5 δισ. ευρώ σε επιπλέον μεθόδους για την αντιμετώπιση των ζιζανίων» και «θέλει να μειώσει κατά 30% ώς το 2030 τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των προϊόντων που προορίζονται για τη γεωργία».
Μετά την εξαγορά της Monsanto τον Ιούνιο του 2018 έναντι 63 δισ. ευρώ η Bayer είναι αντιμέτωπη με πολλές δίκες που σχετίζονται με το Roundup. Μέχρι στιγμής δικαστήρια στην Καλιφόρνια έχουν εκδώσει καταδικαστική απόφαση σε τρεις υποθέσεις που αφορούν το εν λόγω ζιζανιοκτόνο ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 προσφυγές στις ΗΠΑ.
Η Bayer δεσμεύθηκε επίσης για περισσότερη «διαφάνεια» στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας της γλυφοσάτης στην ΕΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε την άδεια της γλυφοσάτης στην ΕΕ για 5 χρόνια έπειτα από συζητήσεις που διήρκησαν περισσότερα από δύο χρόνια. Η άδεια ισχύει ώς τις 15 Δεκεμβρίου 2022 και οποιοδήποτε αίτημα ανανέωσης πρέπει να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
«Καλούμε επιστήμονες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους ΜΚΟ να παρακολουθήσουν ενεργά τις επιστημονικές προετοιμασίες για τη διαδικασία», τόνισε η Bayer.
Να σημειωθεί ότι πολλά μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία (μεταξύ των οποίων τα Le Monde, France Televisions, Radio France και Le Parisien) ανακοίνωσαν πως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καιστην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) μετά την αποκάλυψη στις αρχές Μαΐου πως εκατοντάδες προσωπικότητες (πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι) είχαν φακελωθεί από το γραφείο λόμπινγκ Fleishman Hillard για λογαριασμό της Monsanto, κυρίως βάσει των θέσεών τους για τα ζιζανιοκτόνα.