Νέα μελέτη φέρνει βρήκε έναν καινούργιο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος. Η κακή στοματική υγεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου ακόμα και κατά 75%.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 469.000 άτομα από τη Βρετανία, με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της στοματικής υγείας και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων του πεπτικού συστήματος (καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος).
Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ του κινδύνου αυτών των καρκίνων και των αυτοαναφερόμενων παθήσεων του στόματος, όπως πόνος, η ουλίτιδα και τα χαλαρά δόντια.
Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με τον κίνδυνο του καρκίνου του πεπτικού αλλά βρέθηκε ουσιαστική σύνδεση με τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων.
«Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης», εξήγησε η Δρ. Haydée WT Jordao, από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου.
Από τους 469.628 συμμετέχοντες, 4.069 εμφάνισαν καρκίνο του πεπτικού κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης και εκ των ασθενών το 13% (531 άτομα) ανέφεραν κακή στοματική υγεία. Για τα άτομα και κακή στοματική υγεία ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 75%.
Οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η κακή στοματική υγεία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τον καρκίνο του ήπατος, παρά με άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, δεν έχουν διευκρινιστεί, εντούτοις, υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις.
Μία εξ αυτών είναι ο δυνητικός ρόλος του στοματικού και του εντερικού μικροβιώματος στην ανάπτυξη της νόσου.
«Το συκώτι συμβάλλει στην εξάλειψη των βακτηρίων από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν επηρεάζεται από ασθένειες όπως η ηπατίτιδα και η κίρρωση τους ήπατος, η λειτουργία του μειώνεται και τα βακτήρια επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη», ανέφερε η Jordao, τονίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μικροβιώματος και καρκίνου του ήπατος.
Επίσης, τα άτομα με υψηλό αριθμό απολεσθέντων δοντιών, λόγω φτωχής στοματικής υγείας, μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους, καταναλώνοντας μαλακότερα και δυνητικά λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την 6η αιτία θανάτου στην Ευρώπη, στοιχίζοντας 60.000 ζωές το χρόνο. Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι 11%, ενώ περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο καρκίνος του ήπατος πιστεύεται ότι προλαμβάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το αλκοόλ.