Είναι εθνική κατάκτηση το ότι η χώρα βγήκε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τόνισε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας με θέμα «Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές του Τομέα της Υγείας στη Μεταμνημονιακή Περίοδο», στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, το οποίο διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η επόμενη περίοδος εκτός από περιορισμούς έχει και δυνατότητες καθώς μέσα από την άτυπη χρηματοδότηση, κράτους, πολιτών και φαρμακοβιομηχανίας, επιτεύχθηκε το μείζον, ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα».
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει στο 3,4-4% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας και με τους στενούς δεσμούς της με πολυεθνικές εταιρείες, ο κλάδος είναι σε θέση να επεκταθεί περαιτέρω και να προσελκύσει επενδύσεις εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα».
Όπως είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές προσπάθειες για τη δημιουργία των συνθηκών για περισσότερες ξένες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. «Ένα επιστημονικό ρυθμιστικό σύστημα όπως αυτό στις ΗΠΑ είναι επίσης σημαντικό εάν η Ελλάδα ελπίζει να είναι ανταγωνιστική σε βιομηχανίες βασισμένες στη γνώση και δημιουργικότητα», κατέληξε ο κ. Πάιατ.
Οι εργασίες του συνεδρίου οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου, συνιστούν την ετήσια, υψηλού επιπέδου, συνάντηση της πολιτικής, της ιατρικής, της ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας αλλά και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας.
Ο πρόεδρος, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, τόνισε ότι «μετά από 10 χρόνια κρίσης και τρία δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται σε προφανές αδιέξοδο και τα μηνύματα είναι σαφή και ξεκάθαρα, όπως και τα προβλήματα».
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «οφείλουμε να συζητήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες του περιορισμού των δαπανών υγείας τα μνημονιακά χρόνια προτείνοντας ορθολογικά κριτήρια για τις δυνατότητες και προοπτικές της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας και επαναφέροντας στον διάλογο τις δυνατότητες του κλάδου υγείας να συμβάλει δυναμικά στη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».
Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος, της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι «στον χώρο της υγείας και κυρίως του φαρμάκου, η οικονομική αποδοτικότητα οφείλει να είναι διακριτή και επιτυγχάνεται μόνο όταν οι πόροι, ακόμα και αν είναι περιορισμένοι, κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε το όφελος να μεγιστοποιείται».
«Η κύρια μέριμνα και προσπάθειά μας για τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων με το τρίπτυχο: Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας -με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο ώστε η πραγματική καινοτομία να χαρακτηρίζεται με διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η ταχεία και ελεγχόμενη πρόσβαση των ασθενών σε τεχνολογική και θεραπευτική υπεραξία- τεκμηριωμένη συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων -τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων- και Μητρώα Ασθενών καθολικής εφαρμογής για τη χώρα, με όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η αναζήτηση συνεννόησης και των ελάχιστων δυνατών συγκλίσεων για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής, αποτελεί το ζητούμενο εάν θέλουμε να δούμε πέρα από την επόμενη μέρα. Τότε θα είναι και η στιγμή στην υγειονομική πολιτική της χώρας, που θα μετακινηθούμε από τα επείγοντα στα σημαντικά».
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου με τίτλο: «Η Χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας – Ιδιωτικές Πληρωμές και Συμπληρωματικά Συστήματα Ασφάλισης: Το Στοίχημα της Βιωσιμότητας του Υγειονομικού Τομέα» την οποία συντόνισε ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, είπε πως ο στόχος των όποιων παρεμβάσεων δημόσιας πολιτικής για την υγεία θα πρέπει να είναι η άρση των ανισοτήτων.
«Η άρση που θα αποτυπώνεται βέβαια με αριθμητικά δεδομένα στη μείωση του ποσοστού της ιδιωτικής δαπάνης, στη μείωση του ποσοστού της οικογενειακής δαπάνης για την υγεία και βέβαια στη μείωση των αριθμού των ανθρώπων που αποφεύγουν να λάβουν υπηρεσίες λόγω των οικονομικών εμποδίων. Προφανώς η στρατηγική αυτή επιλογή δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερη πιστεύω όμως ότι είναι κυρίαρχη σε όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σήμερα», τόνισε.
Ένα άλλο στοιχείο όπως είπε που έχει μεγάλη σημασία να αναφερθεί είναι ότι «παρά τη σημαντική ενίσχυση της κάλυψης του ανασφάλιστου πληθυσμού από τα μέσα του 2016 μέχρι και σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που ξεπερνά το 10% αποφεύγει να λάβει υπηρεσίες υγείας εξαιτίας οικονομικών εμποδίων. Αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της ευρωζώνης είναι μικρότερα από το 2%».
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τις θέσεις και τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα υγείας, αναφέροντας πως το πρόγραμμα είναι ανθρωποκεντρικό και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την πρόληψη, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια στην περίθαλψη αλλά και τη φροντίδα για όλους όσοι έχουν ανάγκη από εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπεύθυνος του Προγράμματος για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η υπερβολική στήριξη στους έμμεσους φόρους και στις υψηλές ίδιες δαπάνες των ασθενών, επίσημες και ανεπίσημες, καθιστούν τη συνολική χρηματοδότηση του τομέα υγείας αντίστροφα προοδευτική και ανισότιμη.
«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τη δομή του συστήματος υγείας, να επιδιώξουμε την αποδοτικότερη και καταλληλότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων και βεβαίως να διερευνήσουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα τα οποία βασίζονται στην πολλαπλή χρήση πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να αποφευχθούν, όπου η μονοδιάστατη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητά του», επισήμανε.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισήμανε πως το βασικό ζήτημα και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε και θα έχουμε από άδω και στο εξής είναι ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα στερεότυπα με τα οποία εξετάζαμε τον κόσμο μέχρι σήμερα. Δηλαδή δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και οριοθετήσεις του παρελθόντος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο είναι να σκεφτούμε σε όρους αποτελεσματικότητας, ενσωματώνοντας τις νέες αλλαγές που έρχονται».
Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου που είχε τίτλο «Στρατηγικές Προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας: Ποιότητα, Τεκμηρίωση και Αξιολόγηση», ο Σωτήρης Ζώτος, αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «Στην υγεία χρειάζεται ένας σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός διάλογος με ιεράρχηση στους τομείς προτεραιότητας: την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας, το ζήτημα του προσωπικού και τις επιβαρύνσεις πολιτών αλλά και των παρόχων του συστήματος υγείας».