Μεταβολικό σύνδρομο και τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει ο Αλέξης Σωτηρόπουλος MD, PhD
Διευθυντής ΕΣΥ
Παθολόγος – Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός
Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου
Γ.Ν.Νίκαιας – Πειραιά

Tο μεταβολικό σύνδρομο, είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενείς.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κυριότερους παράγοντες κινδύνου την υπέρταση, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, τη μειωμένη «καλή» χοληστερόλη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος και την παχυσαρκία αποτελούν μια «ομπρέλα» παραγόντων που ορίζουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Η Λιπώδης Nόσος του Ήπατος συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 70% των πασχόντων από λιπώδη νόσο (στεάτωση) του ήπατος θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή και μεταβολικό σύνδρομο, ενώ το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει απεικονιστικές ενδείξεις στεάτωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Λιπώδης Νόσος του Ήπατος ορίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (>5% των ηπατοκυττάρων ιστολογικά), αποτελεί την ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου και αναδεικνύεται ως η κυριότερη αιτία χρόνιας νόσου του ήπατος παγκοσμίως, αφού επηρεάζει ένα ποσοστό μεταξύ 20%-30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Οι επίσημες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μελέτη του Ήπατος, του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας συνιστούν στα άτομα με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος να βελτιώσουν τις σωματικές και διατροφικές τους συνήθειες και να ασκούνται αποφεύγοντας οποιαδήποτε ειδική φαρμακοθεραπεία. Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους και η συμμόρφωσή τους προς αυτές τις οδηγίες πολλές φορές αποδεικνύεται προβληματική.

Tο NAFLiver®

Σήμερα όμως, κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό όμως το οποίο πραγματικά ξεχώρισε είναι το NAFLiver®, καθώς πρόσφατες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και στο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αποτελεσματική λύση για γενική αποτοξίνωση του οργανισμού, αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου και προστασία από την ηπατοτοξική δραση πολλών φαρμάκων.

Το σκεύασμα αυτό, υποστηρίζει σημαντικά τη φυσιολογική ηπατική λειτουργία. Περιέχει εκχύλισμα από το φυτό Prunus mume, γνωστό και ως Ιαπωνική βερυκοκκιά, το οποίο είναι πλούσιο σε oυρσολικό και oλεανικό Οξύ ενώ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική (ειδικά στην Ασία), τόσο για την ηπατοπροστατευτική του δράση όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Το NAFLiver® εμπεριέχει ακόμη χολίνη, η οποία αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ηπατική λειτουργία, διαθέτει πολλαπλούς ρυθμιστικούς ρόλους στη λιπώδη νόσο του ήπατος και την εξέλιξή της, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο, επηρεάζοντας την παχυσαρκία και την αντοχή στην ινσουλίνη.

Τέλος, το NAFLiver® παρέχει ισχυρή βοήθεια σε ανθρώπους που προσπαθούν να ανακτήσουν ένα υγιές συκώτι, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και επηρεάζοντας παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου το οποίο συνδέεται στενά με τη λιπώδη νόσο του ήπατος (λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα Prunus mume και η χολίνη είναι ασφαλή και καλώς ανεκτά όταν λαμβάνονται στη συνιστώμενη δοσολογία. Το σκεύασμα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και η συνιστώμενη δόση είναι 1 ταμπλέτα την ημέρα για 3 μήνες

Βιβλιογραφία

1. Corbin KD, Zeisel SH. Choline metabolism provides novel insights into nonalcoholic fatty liver disease and its progression.
Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):159-65
2. Suk KT, Kim DJ. Drug-induced liver injury: present and future. Clin Mol Hepatol. 2012, Sep;18(3):249-57
3. Grigorian A, O’Brien CB. Hepatotoxicity Secondary to Chemotherapy. J Clin Transl Hepatol. 2014 Jun;2(2):95-102
4. Suh N, Honda T, Finlay HJ, Barchowsky A, Williams C, Benoit NE, Xie QW, Nathan C,Gribble GW, Sporn MB. Novel triterpenoids suppress inducible nitric oxide synthase (iNOS) and inducible cyclooxygenase (COX-2) in mouse macrophages. Cancer Res. 1998
Feb 15;58(4):717-23
5. Beretta A, Accinni R, Dellanoce C, Tonini A, Cardot JM, Bussière A. Efficacy of a Standardized Extract of Prunus mume in Liver
Protection and Redox Homeostasis: A Randomized, Double-Blind, lacebo-Controlled Study. Phytother Res. 2016 Jun;30(6):9455.
6. Hokari A, Ishikawa T, Tajiri H, Matsuda T, Ishii O, Matsumoto N, Okuse C,Takahashi H, Kurihara T, Kawahara K, Maruyama I, Zeniya M. Efficacy of MK615 for the treatment of patients with liver disorders. World J Gastroenterol. 2012 Aug21;18(31):4118-26.
7. Saravanan R, Viswanathan P, Pugalendi KV. Protective effect of ursolic acid on ethanol-mediated experimental liver damage in rats. Life Sci. 2006 Jan 11;78(7):713-8. Epub 2005 Aug 30.

Δείτε επίσης