Γλάροι στην Αυστραλία μεταφέρουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Οι γλάροι στην Αυστραλία είναι φορείς ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιοποιείται την ώρα που γιατροί σε όλον τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.

Οι ερευνητές του Murdoch University ανακοίνωσαν ότι το 20% των ασημένιων γλάρων μεταφέρουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι γλάροι μολύνθηκαν όταν ήρθαν σε επαφή με ανθρώπινα περιττώματα, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy, πιθανώς μέσω αποχετεύσεων ή από πάνες που πετάχτηκαν σε χωματερές.

Η έρευνά τους περιελάμβανε τη λήψη 550 και πλέον δειγμάτων από ασημένιους γλάρους σε ολόκληρη στην Αυστραλία και την εξέταση των δειγμάτων για διάφορα βακτήρια.

«Αυτό που διαπιστώσαμε, και δεν το περιμέναμε, είναι τα υψηλά επίπεδα του ανθεκτικού βακτηρίου E Coli, το οποίο έφεραν οι γλάροι, κάτι αρκετά ασυνήθιστο» δήλωσε ο ερευνητής Mark O’Dea.

«Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βακτηρίων ήταν ουσιαστικά ‘ανθρώπινoς’, δηλαδή δεν προέρχονταν κατευθείαν από τους γλάρους, επομένως οι γλάροι με κάποιον τρόπο είχαν μολυνθεί από τον άνθρωπο».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 20% των πουλιών έφεραν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις, μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των αποκαλούμενων υπερβακτηρίων, δηλαδή των βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα γνωστά αντιβιοτικά, και έχει ζητήσει την επείγουσα ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων.

Ο κίνδυνος να μολύνουν οι γλάροι τους ανθρώπους είναι ελάχιστος, αλλά υπαρκτός. «Κάποια από τα βακτήρια ήταν αρκετά ανθεκτικά στα φάρμακα, είπε ο O’Dea, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι γλάροι να μεταδώσουν τα υπερβακτήρια, καθώς πετούν σε όλη τη χώρα».

Δείτε επίσης