Ρόδι: Η ουρολιθίνη Α έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Ο ισχυρισμός ότι η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για μακροζωία μπορεί να είναι υπερβολικά βολικός αλλά τώρα υποστηρίζεται από τα επιστημονικά στοιχεία.

Η ουρολιθίνη Α, ένας μεταβολίτης βιομορίων που βρίσκονται στο ρόδι και άλλα φρούτα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση ορισμένων διαδικασιών γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism. Είναι γεγονός ότι οι σκελετικοί μύες αρχίζουν να χάνουν τη δύναμη και τη μάζα τους μετά τα 50 έτη. Μια κλινική δοκιμή για την ουρολιθίνη Α, έδειξε ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία βελτιώνοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Η κατάποση της ουρολιθίνη Α δεν φαίνεται να ενέχει κάποιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Το ρόδι, ένα φρούτο που εκτιμάται από πολλούς πολιτισμούς για τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, περιέχει ελλαγιτανίνες. Όταν λαμβάνονται, αυτά τα μόρια μετατρέπονται σε μια ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α στο ανθρώπινο έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της μιτοχονδριακής γήρανσης.

Περίπου 60 ηλικιωμένοι -όλοι έκαναν καθιστική ζωή αλλά είχαν καλή υγεία- πήραν μια εφάπαξ δόση μεταξύ 250 και 2.000 mg ουρολιθίνης Α. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό σκεύασμα. Μετά οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες έλαβε εικονικό φάρμακο ή 250, ή 500 ή 1,000 mg ημερήσια δόση ουρολιθίνης Α για 28 ημέρες. Και πάλι, δεν διαπιστώθηκαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και μετά από παρατεταμένη κατάποση.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της ουρολιθίνης Α εξετάζοντας κυτταρικούς και μιτοχονδριακούς βιοδείκτες υγείας στο αίμα και στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ουρολιθίνη Α διεγείρει τη μιτοχονδριακή βιογένεση -τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αυξάνουν τη μιτοχονδριακή μάζα – με τον ίδιο τρόπο όπως η κανονική άσκηση.

Η ουρολιθίνη Α είναι η μόνη γνωστή ένωση που αποκαθιστά την ικανότητα των κυττάρων να ανακυκλώνουν τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια. Καθώς γερνάμε, το σώμα αρχίζει να χάνει τη δύναμή του για να εκκαθαρίζει τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, και ίσως αυτό να συνδέεται με τη σαρκοπενία, την απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας, αλλά και την αποδυνάμωση άλλων ιστών. Η ερευνητική ομάδα εστίασε στην επιβράδυνση, ή ακόμα και στην αντιστροφή, αυτής της επίδρασης της γήρανσης.

«Τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες προκλινικές δοκιμές, πραγματικά αποκρυσταλλώνουν ότι η ουρολιθίνη Α θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την ανθρώπινη υγεία», είπε ο καθηγητής Johan Auwerx που συμμετείχε στη μελέτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι η διάρκεια ζωής των νηματωδών σκωλήκων που εκτίθενται σε ουρολιθίνη Α αυξήθηκε κατά περίπου 50% -από 20 έως 30 ημέρες -σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, τα ηλικιωμένα ποντίκια είχαν 40% μεγαλύτερη αντοχή όταν έτρεχαν μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας. Στο μέλλον μπορεί να αποκαλυφθούν περισσότερα για τα οφέλη της ουρολιθίνης Α στην ανθρώπινη υγεία.

Δείτε επίσης