Σπανάκι: Περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν καταναλώνεται ως σμούθι

Το ψιλοκομμένο σπανάκι που βάζουμε σε σμούθι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάμε αυτό το λαχανικό, σύμφωνα με  έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry.

Τα σμούθις αποτελούνται από διάφορα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως όταν το σπανάκι μαγειρεύεται, διασπώνται τα αντιοξειδωτικά του ενώ όταν ανακατεύεται με γιαούρτι ή γάλα αυτό βοηθά στην απελευθέρωση της λουτεΐνης που αποτελεί ένα σημαντικό καροτενοειδές για τα μάτια. Όταν το σπανάκι βράζεται ή τηγανίζεται καταστρέφεται η λουτεΐνη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Linköping, στη Σουηδία, εξέτασαν διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος για το σπανάκι που αγόρασαν από σούπερ μάρκετ για να δουν αν άλλαζε το διατροφικό του περιεχόμενο. Μέτρησαν τα επίπεδα της λουτεΐνης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φύλλα του λαχανικού είναι καλύτερα να καταναλώνονται ψιλοκομμένα και ωμά παράλληλα με γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Καλύτερα να μην ζεσταθεί το σπανάκι καθόλου», είπε η επικεφαλής της μελέτης Rosanna Chung. «Και ακόμα καλύτερα είναι να κάνετε ένα σμούθι και να προσθέσετε λίπος από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κρέμα γάλακτος, γάλα ή γιαούρτι».

Η Chung εξήγησε: «Όταν το σπανάκι είναι ψιλοκομμένο σε μικρά κομμάτια, απελευθερώνεται περισσότερη λουτεΐνη από τα φύλλα ενώ το λίπος αυξάνει τη διαλυτότητα της λουτεΐνης στο υγρό».

Όσο περισσότερη λουτεΐνη διαλύεται σε ένα σμούθι, τόσο περισσότερο απορροφάται από το σώμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Από την άλλη μεριά, το μαγείρεμα του σπανακιού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία δεν είναι ένας καλός τρόπος γι’ αυτό το λαχανικό. Πάντως, ένα γεύμα μαγειρεμένο σε χαμηλότερη θερμοκρασία διατηρεί περισσότερο τα συστατικά ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων ενδέχεται να είναι η πιο υγιεινή επιλογή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο καθηγήτρια Lena Jonasson δήλωσε: «Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι εξετάσαμε τις μεθόδους παρασκευής που χρησιμοποιούνται συχνά όταν μαγειρεύουμε φαγητά στο σπίτι. Και συγκρίναμε αρκετές θερμοκρασίες και χρόνους θέρμανσης. Έχουμε επίσης ερευνήσει τις μεθόδους παρασκευής στις οποίες το σπανάκι τρώγεται κρύο, όπως σε σαλάτες και σε σμούθις».

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες η λουτεΐνη αποτρέπει ορισμένες βλάβες των ματιών και μπορεί να βοηθά στη μείωση του καρδιακού κινδύνου.

Η λουτεΐνη αναφέρεται μερικές φορές ως η «βιταμίνη των ματιών» επειδή θεωρείται ότι προστατεύει τις βλάβες από το ηλιακό φως. Φαίνεται επίσης να συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας διόγκωσης των αρτηριών σε άτομα με στεφανιαία νόσο, γεγονός που μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Στην αγορά διατίθενται και συμπληρώματα λουτεΐνης.

Δείτε επίσης