Προκαλούν τα εμφυτεύματα στήθους επιπλοκές;

Ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) έλαβε 1.586 αναφορές ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που αφορούσαν τα εμφυτεύματα στήθους μεταξύ του 2014 και του 2019.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες αναφέρουν σε διαδικτυακά φόρουμ ότι έχουν υποφέρει κάποια στιγμή από επιπλοκές που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους, χωρίς πάντως να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα σχετικά με αυτές τις επιπλοκές.

Τα συμπτώματα έχουν γίνει γνωστά από μαρτυρίες γυναικών. Ορισμένα από αυτές είναι σοβαρός στομαχικός πόνος, υπερβολική κούραση, ομίχλη εγκεφάλου, απώλεια μαλλιών, αλλεργίες, εξανθήματα, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλοι, φωτοευαισθησία, θόλωση και διαταραχές ύπνου.

Για παράδειγμα, η Naomi Macarthur, μια 28χρονη γυμνάστρια ανέφερε ότι έβαλε εμφυτεύματα στήθους το 2014, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να υποφέρει “από τρομακτικά συμπτώματα”. “Θυμάμαι ότι είχα έντονο πόνο στο στομάχι μου”, είπε. “Και η κούραση ήταν σαν να είχα τρέξει μαραθώνιο χωρίς να έχω κάνει τίποτα. Η γραφή με ένα στυλό ήταν πολύ κουραστική”.

Η Macarthur υπέφερε από πολλά άλλα συμπτώματα, όπως τριχόπτωση, αλλεργίες και εξανθήματα. Οι γιατροί της είπαν ότι αυτά τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους αλλά η ίδια ζήτησε υποστήριξη από γυναίκες στο ίντερνετ που είχαν παρόμοια συμπτώματα και πιστεύουν ότι προέκυψαν από εμφυτεύματα στήθους.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση για αυτά τα συμπτώματα, πολλές γυναίκες έχουν δηλώσει ότι παρουσιάζουν διάφορες επιπλοκές και τονίζουν πως μετά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων ήταν ελεύθερες συμπτωμάτων.

Πολλοί γιατροί δίνουν άλλες εξηγήσεις για τα συμπτώματα -που αφορούν κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα π.χ. ερυθηματώδης λύκος και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία οι ασθενείς απαιτούν αυξημένη προσβασιμότητα στο σύστημα Υellow Card (ένα διαδικτυακό σύστημα συλλογής πληροφοριών για τις παρενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων) ώστε να γίνει πιο γνωστό το εύρος των επιπλοκών από τα εμφυτεύματα μαστού.

Δείτε επίσης