Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς. Όταν ο νεφρός λειτουργεί σωστά, το νερό που περισσεύει στον οργανισμό και οι άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού, που πρέπει να αποβληθούν για να μην προκαλέσουν πρόβλημα, απομακρύνονται από το σώμα.
Η ανάλυση των ούρων, μας παρέχει πληροφορίες για την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει τοξίνες και άχρηστες ουσίες και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του σωστού check up.
Το δείγμα αποστέλλεται άμεσα προς εξέταση και διερευνάται προσεκτικά για την παρουσία στοιχείων όπως αίματος, αιμοσφαιρίνης, πρωτεϊνών, λευκών αιμοσφαιρίων, κυλίνδρων, αλάτων, κρυστάλλων, βλέννας, μικροοργανισμών. Τα φυσιολογικά ούρα είναι διαυγή χωρίς θολερότητα ή αίμα, με ειδικό βάρος που κυμαίνεται από 1,001 έως 1,035 και χαρακτηρίζονται από απουσία ή ίχνη αλάτων.
Όταν τα άλατα είναι αρκετά, μπορεί να σχηματιστούν άμμος ή λίθοι στα νεφρά με αποτέλεσμα φλεγμονές, αποφράξεις, νεφρικές βλάβες.
Κατά την παθολογική εξέταση πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της αυξημένης αποβολής αλάτων μέσω του νεφρικού ηθμού και στη συνέχεια να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ψαμμίασης ή λίθων και να διερευνηθεί η ύπαρξη ή όχι λιθίασης ή εγκατεστημένης βλάβης.
Α. ΑΛΑΤΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ – ΑΙΤΙΑ
Η πλημμελής ενυδάτωση του οργανισμού: Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματος. Αποτελεί περίπου το 60% τοις εκατό του σωματικού βάρους. Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή ρύθμιση της πίεσης, την ομαλή θερμορρύθμιση, την ομαλή διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων, την ομαλή λειτουργία των νεφρών του ήπατος του εντέρου, την προστασία των ιστών.
Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων και δεν είναι ενιαία σε όλους, η ύπαρξη ωστόσο αυξημένης ποσότητας αλάτων στα ούρα σε υγιή άτομα είναι έμμεσος δείκτης ότι ο οργανισμός τροφοδοτείται με μειωμένη ποσότητα νερού από την ποσότητα που απαιτείται για να λειτουργήσει άψογα.
Φάρμακα συμπληρώματα και παράγοντες της καθημερινότητας: Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα (π.χ. τοπιραμάτη, βιταμίνη D, συμπληρώματα ασβεστίου), οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες πουρίνες πρωτεΐνες και νάτριο, η καθιστική ζωή, αυξάνουν την ποσότητα των αλάτων και των τοξινών που καλείται ο νεφρικός ηθμός να καθαρίσει.
Οργανικά σύνδρομα που προκαλούν αυξημένη ποσότητα αλάτων που αποβάλλονται με τα ούρα: Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος η νόσος του Crohn , η αυξημένη απέκκριση ουρικού οξέος.
Β. ΨΑΜΜΙΑΣΗ ΚΑΙ ΛΙΘΟΙ ΝΕΦΡΩΝ – Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΒΛΑΒΗΣ
Όταν τα άλατα είναι πολλά μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ψαμμίασης και λίθων, κοιλιακά άλγη, ναυτίες, πυουρία, αιματουρία, κάψιμο, επίμονη παρόρμηση για ούρηση, συχνουρία, πυρετός κατά το παρελθόν ή το παρόν. Τα συμπτώματα περιγράφονται στα πλαίσια λήψης του ιατρικού ιστορικού ή εντοπίζονται κατά τη μικροσκοπική εξέταση παλαιότερων ή πρόσφατων ούρων.
Κατά την αντικειμενική εξέταση μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακός τυμπανισμός ή ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της οσφύος ή των κοιλιακών τοιχωμάτων.
Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και της συνολικής εικόνας της γενικής ούρων μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια υπερηχογραφήματος νεφρών ή άλλων εξετάσεων για τον εντοπισμό ψαμμίασης λίθων ή εγκατεστημένης νεφρικής βλάβης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr