Το κόκκινο κρασί φαίνεται πως κάνει καλό στο έντερο αν και οι λόγοι μέχρι τώρα δεν είναι απολύτως κατανοητοί. Τώρα, η έρευνα βρήκε μια καινούργια αιτία της ευεργετικής επίδρασης: αυξάνει τον αριθμό των διαφορετικών τύπων βακτηρίων που ζουν στο έντερο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 916 δίδυμες γυναίκες και συνέκριναν τις επιπτώσεις της μπύρας, του μηλίτη, του κόκκινου κρασιού, του λευκού κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών στο μικροβίωμα του εντέρου και στη συνολική υγεία των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία σε εκείνους που καταναλώνουν κόκκινο κρασί.
«Αν πρέπει να καταναλώσετε ένα αλκοολούχο ποτό, διαλέξτε το κόκκινο κρασί, καθώς αυτό φαίνεται να έχει όφελος σε εσάς και στο μικροβίωμα του εντέρου σας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του βάρους και προλαμβάνοντας καρδιαγγειακές νόσους» ανέφερε η Δρ. Καρολίν Λε Ρουά, ερευνήτρια στο King’s College London.
Οι πότες του κόκκινου κρασιού είχαν μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών βακτηρίων στα έντερα τους, χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους μη πότες. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα σε τρεις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων -συνολικά 3.000 άτομα- στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με αυξημένη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, αν και ένα ποτήρι την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο φάνηκε να είναι αρκετό, ενώ η υπερβολική κατανάλωση φάνηκε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο έντερο και στη γενική υγεία των ατόμων.
Η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού ενδέχεται να οφείλεται στις πολυφαινόλες που αυτό περιέχει, οι οποίες βρίσκονται επίσης και σε πολλά λαχανικά -τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα είναι τύποι πολυφαινολών.
Οι πολυφαινόλες., όπως η ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών, έχουν ευεργετικές ιδιότητες φαίνεται πως ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μικρές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να μας προστατεύσουν από ασθένειες, όπως το σύνδρομο του ευαιρέθιστου εντέρου, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η παχυσαρκία και μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη διάθεση ή την ψυχική μας υγεία.
Ο Άλεξ Γουάιτ, αναπληρωτής ερευνητής διατροφής του British Nutrition Foundation τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως με ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιακές νόσους, εγκεφαλικό, ηπατικές ασθένειες.
«Υπάρχει αξία στα ευρήματα. Δεν θα πρότεινα στους ανθρώπους να αρχίσουν να πίνουν κόκκινο κρασί, αλλά αν πίνουν καμιά φορά από δω και στο εξής, δε χρειάζεται να νιώθουν ένοχοι, αφού μπορεί να είναι και ωφέλιμο» δήλωσε η Μέγκαν Ρόσι, σύμβουλος διατροφής στο King’s College London και εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας (BDA).
Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ειδικοί λένε ότι πάνω από 100 γρ. αλκοόλ την εβδομάδα κάνουν κακό στην υγεία -μία τυποποιημένη μερίδα ποτού περιέχει περίπου 18 ml ή 14 γρ. καθαρού οινοπνεύματος. Άλλοι πιστεύουν ότι ακόμη και μια μικρότερη ποσότητα κάνει κακό συνιστώντας στις έγκυες γυναίκες να το αποφεύγουν εντελώς. Το 5-6% των νέων καρκίνων ή θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως συνδέονται άμεσα με τη χρήση αλκοόλ. Για τη σύγκριση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 19% των νέων περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με το κάπνισμα και έως 9,5% με την παχυσαρκία.