Κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας στο European Heart Journal.
Οι συστάσεις αυτές δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Έρευνας για το Διαβήτη (EASD- Europena Association for the Study of Diabetes).
Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας για το Διαβήτη Φρανσέσκο Κοσεντίνο, καθηγητής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσλκα του Νοσοκομείου της Στοκχόλμης, και Πίτερ Γκραντ, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λιντς, παραθέτουν πληροφορίες για τους τρόπους πρόληψης των επιπτώσεων του διαβήτη στο καρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα με βάση νέα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν κυρίως τους αναστολείς SGLT2 και τους αγωνιστές υποδοχέων GLP-1.
Στις νέες προτάσεις περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής και υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών, καθώς αυτές προλαμβάνουν προδιαβητικές καταστάσεις όπως διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης. Η σωματική άσκηση για παράδειγμα βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Συνολικά συνιστώνται η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του βάρους, η μεσογειακή διατροφή και 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.
Επιπρόσθετα δε, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ καθώς νέες έρευνες ανατρέπουν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το λίγο αλκοόλ είναι ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο καθηγητής Γκραντ δήλωσε: “Υπάρχει μια μακροχρόνια άποψη ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ έχει ευεργετικές επιπτώσεις στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δύο αναλύσεις υψηλού προφίλ ανέφεραν ότι δεν συμβαίνει αυτό και ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι επωφελής. Βάσει αυτών των νέων ευρημάτων αλλάξαμε τις συστάσεις μας”.
Σύμφωνα με τον Κοσεντίνο, ο προσωπικός έλεγχος της γλυκόζης του αίματος είναι σύμμαχος στην διαχείριση του διαβήτη, ωστόσο δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον σε περιστασιακές μετρήσεις της γλυκόζης, δεδομένου ότι πλέον νέες τεχνολογίες έχουν αναπτύξει αισθητήρες στο δέρμα που μετρούν διαρκώς τα επίπεδα της γλυκόζης και την πίεση του αίματος.
Τέλος, παρά τα οφέλη των στατινών, η χορήγησή τους πρέπει να αποφεύγεται από τις διαβητικές έγκυες γυναίκες και πρέπει να γίνεται με προσεκτικό τρόπο στους νέους.
Τα φάρμακα που προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα θεωρούνται βοηθητικά στις περιφερικές καρδιακές νόσους και η συγχορήγησή τους με ασπιρίνη δρα ευεργετικά στους ασθενείς που έχουν κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια.