Τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργούν τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων στην καρδιαγγειακή υγεία επιβεβαιώνει ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι (31 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου), από τον καρδιολόγο Πέτρο Φουντουλάκη, που έγινε στο πλαίσιο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Γιάννης Γουδέβενος, η έκθεση στα σωματίδια από καυσαέρια πετρελαιομηχανών μπορεί να έχει σημαντικές δυσμενείς επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα με διαταραχή της ενδοθηλιακής λειτουργίας, των μηχανισμών θρόμβωσης-ινωδόλυσης και προκαλώντας συνολικά αρτηριοσκλήρυνση.
Κατά ενδιαφέροντα τρόπο οι δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα παρατηρούνται ακόμα και 24 ώρες μετά από την έκθεση, καθιστώντας σαφές γιατί πρέπει να αποφεύγεται έστω και η μικρής χρονικής διάρκειας έκθεση σε περιβάλλον αυξημένων ρύπων.
Οικονομική κρίση και καρδιαγγειακή θνησιμότητα
Επίσης άλλη μελέτη της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ανάδειξε ότι στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κυρίως μέσω αύξησης της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας.
Η πορεία αυτή δύναται να αναστραφεί μέσω ελεύθερης πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας, διακοπής του καπνίσματος και βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων που θα συμβάλλουν στην ελάττωση της ανεργίας.
Τα οφέλη της σωματικής άσκησης
Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι, καθώς και σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι. Το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς, όταν ασκούνται σωματικά και γενικότερα ακολουθούν ένα ενεργητικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συγκριτική διαπίστωση.
Μεταξύ άλλων, η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς επίσης μειώνει τα επίπεδα συστημικής (χρόνιας) φλεγμονής, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο.
Νέα αντιδιαβητικά φάρμακα
«Από τα επιστημονικά νέα το πιο συνταρακτικό ήταν το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα και τους συν-μεταφορείς νατρίου-γλυκόζης στην καρδιακή ανεπάρκεια», υπογραμμίζει ο κ. Γουδέβενος. Προσθέτει ότι μεγάλη σημασία στο συνέδριο δόθηκε στην ψηφιακή υγεία και την ιατρική ακριβείας που αναμφισβήτητα αποτελούν την «επόμενη ημέρα» στην καρδιολογία.