Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα και μισό χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε την Δημόσια Υγεία διαλυμένη, και σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι την είχε παραλάβει στις αρχές του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το σύστημα υγείας «νοσεί», τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και ως προς την οικονομική του διαχείριση. “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε θα αφήσει τα νοσοκομεία μας να βουλιάξουν. Το οφείλουμε στο μέσο Έλληνα πολίτη, σε όλους όσοι στηρίζονται στο ΕΣΥ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο:
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας. Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς ούτε καν να καλύπτονται οι ανάγκες. Ενδεικτικά: Από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, στο τέλος του 2019, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%). Στο Υπουργείο Υγείας, από τους 8.577 αποχωρήσαντες, καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015 (335 εκ. από το 2015 έως το 2019).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η κατάσταση στα νοσοκομεία όσον αφορά τη λειτουργία τους, επηρεάζει τόσο το έργο ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων σε αυτά, όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι συνάνθρωποί μας. Τα στοιχεία είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά.
- 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.
- 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
- 3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ.
Συνέπεια: Τα επείγοντα να «μπουκώνουν» από κόσμο, ο οποίος δεν ξέρει πόσο πρέπει να περιμένει και να μην εξυπηρετούνται τα πιο βαριά περιστατικά.
- 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει Έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων.
- 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.
- 8 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.
- 9 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Χειρουργικού Τομέα και την στελέχωση των κλινικών του Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα.
- 1 στα 2 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Τα νοσοκομεία μας σήμερα χαρακτηρίζονται από τρία πράγματα:
-Υποστελέχωση Λογιστηρίων
-Ανύπαρκτους Ισολογισμούς
-Απουσία ελεγκτικών μηχανισμών
Ένα μικρό παράδειγμα, ενδεικτικό της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία: Το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό. 10 από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017. Επίσης, η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε στη μεγέθυνση του clawback. Σε αριθμούς, από τα 793 εκ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκ. που είναι υπό διερεύνηση.
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΚΑΠΥ)
Μιλάμε για τον φορέα που έχει ως αποστολή την εξοικονόμηση πόρων μέσα από διαυγείς και καθαρές διαδικασίες.
Στα δύο χρόνια λειτουργίας της Ε.Κ.Α.Π.Υ. έχουν προκηρυχθεί μόνο δυο κεντρικοί διαγωνισμοί.
Παράλληλα έχουμε ένα καθεστώς παντελούς έλλειψης παρακολούθησης των διαγωνιστικών διαδικασιών των νοσοκομείων.
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ/ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, παραδέχτηκε προχτές στη Βουλή, ότι η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων – κάτι που πρώτα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 – ανέρχεται στα 250 εκ. ΧΩΡΙΣ όμως να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία! Όταν διαλύεις τα νοσοκομεία, διαλύεις και τη δυνατότητα των ευάλωτων να έχουν καλές υπηρεσίες.
ΤΟΜΥ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στήριξε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; 127 ΤΟΜΥ βρίσκονται σε λειτουργία από το στόχο των 239 (ποσοστό υλοποίησης 53%).
Έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από το σχεδιασμό των 1.195 (ποσοστό 28,5%).
Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ, καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ιατρών που προσλήφθηκαν θα έπρεπε να έχει εξυπηρετηθεί διπλάσιος αριθμός πολιτών από τον σημερινό απολογισμό. 370.000 ωφελούμενοι συμπολίτες μας, από υπολογιζόμενο αριθμό 703.500 (52%).
Παρατηρούνται ακόμη μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη.
ΕΚΑΒ
Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε.
Βασικό πρόβλημα η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016-2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών.