Πώς τα βακτήρια αποφεύγουν τα αντιβιοτικά

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Newcastle, επιβεβαίωσαν ότι τα βακτήρια μπορούν να αλλάξουν μορφή για να αποφύγουν η ανίχνευσή τους από τα αντιβιοτικά στο ανθρώπινο σώμα.

Μελετώντας δείγματα από ηλικιωμένους ασθενείς με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας και εντόπισαν ότι ένα βακτήριο μπορεί να χάσει το κυτταρικό τοίχωμά του, κοινό στόχο πολλών ομάδων αντιβιοτικών.

Η έρευνα από το εργαστήριο Errington, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στην ικανότητα των βακτηρίων να επιβιώσουν χωρίς κυτταρικό τοίχωμα, γνωστή ως «L-form switching».

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Katarzyna Mickiewicz, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: «Φανταστείτε ότι το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων είναι σαν ένα σακάκι με μεγάλο V, γεγονός που τους δίνει ένα κοινό σχήμα αλλά παράλληλα τα καθιστά ιδιαίτερα ορατά στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη. Αυτό που είδαμε είναι ότι με την παρουσία αντιβιοτικών, τα βακτήρια είναι σε θέση να αλλάξουν το συγκεκριμένο κυτταρικό τοίχωμα τους σε ένα εντελώς τυχαίο και ελλειμματικό σχήμα (L-form switching), κρύβοντας έτσι την παρουσία τους. Με τη μορφή αυτή ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να τα αναγνωρίσει και έτσι δεν τους επιτίθεται, και το ίδιο κάνουν και τα αντιβιοτικά. Σε αυτή τη μορφή τα βακτήρια είναι μεν πιο αδύναμα, αλλά μερικά σώζονται, και κρύβονται μέσα στο σώμα».

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να βιντεοσκοπήσουν τα βακτήρια που απομονώθηκαν από έναν ασθενή με ουρολοίμωξη όταν επανασχημάτιζαν το τοίχωμά τους.

Δείτε επίσης