Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function διαπίστωσε ότι η μείωση κατά το ήμισυ του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, μειώνοντας την ποσότητα της «κακής» χοληστερόλης LDL στο αίμα. Συγχρόνως όμως μειώνει τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια του αίματος.
Το κόκκινο και μεταποιημένο κρέας περιλαμβάνουν νωπό χοιρινό κρέας, βοδινό κρέας, αρνί και καπνιστό κρέας. Αυτά τα κρέατα είναι συνήθως υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης – της “κακής” χοληστερόλης που εισέρχεται στα τοιχώματα των αρτηριών.
Η συνειδητοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό ατόμων που υιοθετούν χορτοφαγικές δίαιτες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham ήθελαν να ανακαλύψουν εάν η μείωση του κόκκινου κρέατος, αντί να κοπεί τελείως, θα είχε θετική επίδραση στην υγεία των συμμετεχόντων.
Μείωση της LDL χοληστερόλης
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιο σημαντική αλλαγή ήταν η μείωση της ποσότητας LDL χοληστερόλης στο αίμα. Τα άτομα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα στην αρχή είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στη συνέχεια. Συνολικά υπήρξε μια μέση πτώση της LDL χοληστερόλης κατά 10% με τους άνδρες (οι οποίοι τείνουν να έχουν τις υψηλότερες τιμές) να βλέπουν τη μεγαλύτερη αλλαγή.
Για αυτή τη μελέτη παρέμβασης, 46 άτομα συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για μια περίοδο 12 εβδομάδων, υποκαθιστώντας το με λευκό κρέας, ψάρια ή υποκατάστατα κρέατος ή μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας του κόκκινου κρέατος. Οι εθελοντές διατήρησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων κατά τη διάρκεια της μελέτης και έγιναν εξετάσεις αίματος στην αρχή και κατά διαστήματα.
Ο καθηγητής Andrew Salter, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Nottingham και επικεφαλής της μελέτης είπε: «Με υψηλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, το κόκκινο και μεταποιημένο κρέας έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε ανθρώπους που τρώνε αρκετό κρέας υπάρχει 40% αυξημένος κίνδυνος να πεθάνουν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι σε υγιή άτομα οι σχετικά μικρές αλλαγές στην πρόσληψη προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στην LDL χοληστερόλη οι οποίες, εάν διατηρηθούν, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων».
Ο Salter είναι επίσης μέλος του προγράμματος Future Food Beacon στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, το οποίο διεξάγει έρευνα για να βρει πιο βιώσιμους τρόπους τροφοδότησης του πληθυσμού σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Μείωση στα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια
Εκτός από τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL, οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια πτώση των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Η Δρ. Liz Simpson από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Nottingham είναι συν-συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Το κρέας είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων που απαιτούνται για την παρασκευή αιμοκυττάρων. Παρόλο που είναι δυνατόν να αποκτήσουμε αυτές τις θρεπτικές ουσίες από φυτικές τροφές, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όσοι μειώνουν την πρόσληψη κρέατος πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η νέα διατροφή τους περιέχει μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως για να έχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά».