Oι υποψήφιοι πατέρες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνδρες που φιλοδοξούν να γίνουν πατέρες.

Οι υποψήφιοι πατέρες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν αλκοόλ έξι μήνες πριν τη σύλληψη του παιδιού, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με συγγενή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια κινεζική μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς δεν είναι σπάνιες. Περίπου 1,35 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως με τέτοιο πρόβλημα. Οι παθήσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή, ενώ αποτελούν κύρια αιτία θανάτου του μωρού λίγο μετά τη γέννηση του. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει τερατογένεση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Jiabi Qin της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κεντρικού Νότιου Πανεπιστημίου της Κίνας στην πόλη Τσανγκσά, αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες της περιόδου 1991-2019 για τη σχέση που μπορεί να έχει το αλκοόλ με τις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η μετα-ανάλυση, που αφορούσε 41.747 μωρά με καρδιολογικά προβλήματα και 297.587 υγιή, έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον άνδρα τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη σχετιζόταν με 44% αυξημένο κίνδυνο συγγενούς καρδιοπάθειας στο μωρό (για τις μητέρες ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 16%).

Η κατάχρηση αλκοόλ (πάνω από πέντε αλκοολούχα ποτά στη σειρά) σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 52% για τους πατέρες και κατά 16% για τις μητέρες.

Η Qin συμβούλευσε τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, ο άνδρας να μην πίνει τουλάχιστον για έξι μήνες πριν από τη σύλληψη, ενώ οι γυναίκες να σταματήσουν το αλκοόλ για έναν χρόνο προτού συλλάβουν παιδί και να συνεχίσουν να μην πίνουν όσο είναι έγκυες.

Πηγή: Parental alcohol consumption and the risk of congenital heart diseases in offspring: An updated systematic review and meta-analysis. DOI: 10.1177/2047487319874530.

Δείτε επίσης