Καρκίνος προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος για άνδρες με υπογονιμότητα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal βρήκε ότι οι άνδρες που έγιναν πατέρες μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ιδίως πριν τα 55 έτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφής ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την υπογονιμότητα με τον καρκίνο του προστάτη. Πιθανώς οφείλεται σε ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Υ, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τα προβλήματα γονιμότητας όσο και με τον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη και η ανδρική υπογονιμότητα αφορούν το 10% και το 8% των ανδρών, αντίστοιχα, στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λουντ, της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, ανέλυσαν δεδομένα για 1,2 εκατομμύρια πατέρες. Από τους οποίους το 1,7% των ανδρών είχε αποκτήσει παιδί με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 1,3% μέσω μικρογονιμοποίησης (ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης). Η μέση ηλικία που είχαν αποκτήσει παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ήταν τα 37 έτη, ενώ με φυσικό τρόπο ήταν τα 32 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν καταφύγει με τη σύντροφο τους σε εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τη νόσο εμφάνισε το 0,28% των ανδρών που έγιναν πατέρες με φυσικό τρόπο, το 0,37% όσων είχαν χρησιμοποιήσει εξωσωματική γονιμοποίηση και το 0,42% όσων είχαν χρησιμοποιήσει μικρογονιμοποίηση, μια τεχνική σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Δείτε επίσης