Στα διαρθρωτικά μέτρα που προχωράει το Υπουργείο με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν πόροι που θα ενδυναμώσουν το ΕΣΥ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Όπως επεσήμανε, τα τελευταία 4,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφθασε το πλαφόν για το φάρμακο στην αγορά στα 3,4 δις από τα 2 εκ. που ήταν και το πλαφόν για το φάρμακο στα νοσοκομεία στα 820 εκατ. από τα 500 που ήταν και επαναπαύθηκε στο clawback για έσοδα αντί να προβεί σε διαρθρωτικά μέτρα. «Το νομοσχέδιο που φέρνουμε στο κομμάτι του φαρμάκου έχει διαρθρωτικά μέτρα. Έχει επανασύσταση και ενίσχυση της HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Περιλαμβάνει την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών. Πάνω από όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή».
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε επίσης ότι η ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων είναι μπορεί να είναι της τάξης του 70%, 80% και 90% κάτω της λιανικής τιμής και αυτό στο ασφαλιστικό σύστημά μας δια του ΕΟΠΥΥ δίνει τεράστιου μεγέθους οικονομία. Εκτός από τη μείωση τιμών στο φάρμακο το άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η υπερσυνταγογράφηση τόνισε επίσης ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε, οι ποσότητες θα μειωθούν και για αυτό θα υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου από το κράτος αλλά θα το φροντίσει από την πλευρά της και η εγχώρια παραγωγή και οι πολυεθνικές που έχουν ενημερωθεί. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον ΕΟΔΥ και τη μετατροπή του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ για να μπορεί να αντιδράσει στο επείγον. Ανέλυσε επίσης γιατί ο πρόεδρος του Οργανισμού δεν χρειάζεται να είναι γιατρός αλλά manager, ενώ γιατροί θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι, ένας για τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα και ο άλλος για τα μη μεταδοτικά.
Τέλος ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι εντός του έτους η ηγεσία του Υπουργείου θα φέρει προς ψήφιση ένα συνολικό νομοσχέδιο, για τη δημόσια υγεία, για το ΕΣΥ και για τα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία, με την οποία από 01/01/2020 καταργείται η εισφορά 6% υγειονομικής περίθαλψης η οποία είχε επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις και μειώνεται στο 4% η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης επί των κύριων συντάξεων. Από την ίδια ημερομηνία η ισχύουσα συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων, μειώνεται στο 50% για εργαζόμενους και συνταξιούχους των οποίων το μηνιαίο καθαρό εισόδημα είναι μικρότερο ή ίσο των 700 ευρώ. Τέλος, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 23 παράγραφος 2 για τη διαδικασία αξιολόγησης.
ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Τροπολογία κατέθεσε χθες ο Β. Κικίλιας Την εξαίρεση από την υποχρεωτική υπαγωγή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Υγείας. Ειδικότερα: Τα γενόσημα προϊόντα, που δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του παρόντος, δεν παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση, μόνο αν η τιμή παραγωγού είναι ίση με ή χαμηλότερη από το 65% της τιμής παραγωγού του προϊόντος αναφοράς.
Τα προϊόντα σταθερού συνδυασμού που δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση δεν παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση κατά την ένταξή τους στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, μόνο εφόσον έχουν τιμή ίση ή χαμηλότερη από το άθροισμα των αντίστοιχων τιμών των επιμέρους δραστικών ουσιών που περιλαμβάνουν. Οι περιπτώσεις που αφορούν σε αλλαγή περιέκτη, συσκευασίας, ονομασίας ή αλλαγής φαρμακοτεχνικής μορφής, οι οποίες αφορούν στην ίδια οδό χορήγησης και διαδικασία αποδέσμευσης, με φάρμακα ήδη ενταγμένα στον θετικό κατάλογο, δεν παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση, εφόσον δεν επιφέρουν επίπτωση στη δαπάνη και η τιμή αποζημίωσής τους είναι ίση ή χαμηλότερη από το αντίστοιχο ήδη ενταγμένο προϊόν στον κατάλογο.
Τα εμβόλια που έχουν λάβει κατ’ αρχάς θετική αξιολόγηση εντάσσονται στον θετικό κατάλογο, χωρίς παραπομπή στη διαπραγμάτευση, μόνο αν η τιμή παραγωγού είναι ίση ή χαμηλότερη από ήδη αποζημιούμενα εμβόλια για το ίδιο αντιγόνο. Χωρίς διαπραγμάτευση και τα βιο-ομοειδή που έχουν λάβει κατ’ αρχάς θετική αξιολόγηση μόνο αν η τιμή παραγωγού είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα αναφοράς.