Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του Έρπητα Ζωστήρα

Με μήνυμα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!», η MSD παρουσίασε τη νέα Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας. Στόχος της εκστρατείας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου, τις επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής, καθώς και η ενημέρωση για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. 

Στη συνάντηση με τους ιατρικούς συντάκτες, με την παρουσία εκπροσώπων την Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, η MSD παρουσίασε το τηλεοπτικό σποτ της νέας εκστρατείας ενημέρωσης, με πρωταγωνιστές το αγαπημένο ζευγάρι της τηλεοπτικής σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» τον Μηνά και τη Βούλα. Σε αυτό, οι δύο πρωταγωνιστές επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με έρπητα ζωστήρα και μεταφέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: τη σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Ο έρπητας ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους. Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.1

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Τρίμης, Ιατρικός Υπεύθυνος εμβολίων της MSD Ελλάδος: «Ο εμβολιασμός αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη μακροχρόνια υγεία, μειώνει τις νοσηλείες και τις μόνιμες αναπηρίες, αποτρέπει τις επιδημίες και μειώνει την κοινωνικο-οικονομική επίδραση που προκαλείται από νοσήματα, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή. Με το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα περιορίζονται τα περιστατικά αυτής της επίπονης νόσου». 

Σε μερικές περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία.2 Όπως ανέφερε ο κ. Μανώλης Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «Ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αυπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά Μεθερπητικής Νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».

Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου.2 Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το  Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα συστήνεται επίσης: αναμνηστική δόση εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, εμβόλιο της γρίπης ετησίως και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών). Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.3

Δείτε το TVC της εκστρατείας εδώ:

https://bit.ly/35ysEPM 

Βιβλιογραφία

  1. Oxman MN. Zoster Vaccine: Current Status and Future Prospects Clinical Infectious Diseases 2010;52(2): 197-213. 
  2. Johnson RW. Herpes Zoster and Postherpetic Neuralgia: a review of the effects of vaccination Aging Clin Exp Res 2009;21: 236-243. 
  3. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019, Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.66202, 5/9/2018.

Δείτε επίσης