Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Μάιος 2011: Ο ιατρικός σύλλογος αφαιρεί την άδεια εξάσκησης ιατρικής από τον ιατρό συγγραφέα του βιβλίου THE MIRACLE OF BIO-IDENTICAL HORMONES (ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ) Dr. Michael Platt κατηγορώντας τον για malpractice, διασπορά ψευδών ειδήσεων και έκθεση ασθενών σε κίνδυνο. Είχε προηγηθεί πενταετή αναστολή και επιστημονική επιτροπεία καθώς και υποχρεωτική δοκιμασία επανεξέτασης σε ιατρικά μαθήματα στην οποία απέτυχε.
Σεπτέμβριος 2018: Η ιατρός Dr. Prudence Hall τίθεται σε τετραετή αναστολή άσκησης της Ιατρικής και επιστημονική επιτροπεία κατηγορούμενη ότι χορήγησε βιομιμητικές ορμόνες σε ασθενείς που ανέπτυξαν καρκίνο ως αποτέλεσμα της χρήσης τους. Είχε προηγηθεί η εμφάνιση σε διάφορα αμερικανικά media διάσημων 50ντάχρονων ηθοποιών που έκαναν χρήση των ορμονών αυτών και μιλούσαν για αναζωογονητικά αποτελέσματα.
Η χρήση ορμονών από ηθοποιούς του Hollywood, bodybuilders, ανθρώπους που επιθυμούν ενεργειακή τόνωση ή αύξηση των σεξουαλικών και αθλητικών τους επιδόσεων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. H ανοδική τάση των πωλήσεων των ορμονών διακόπηκε, ωστόσο, απότομα το 2002 μετά από μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες οι καταναλώτριες ορμονών ένοιωθαν πιο ακμαίες αλλά ταυτόχρονα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβων αίματος. Αντίστοιχα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε μελέτες σε άντρες.
Πολλοί άνθρωποι έκτοτε αναζητούν φυσικές λύσεις αντιμετώπισης δυσάρεστων προβλημάτων που προέρχονται από την ορμονική κάμψη ή παύση ή συνδέονται με προβλήματα κόπωσης.
Είναι φυσικό η βιομηχανία των ορμονών να αναζητά διεξόδους ανάκαμψης των εσόδων και να αφουγκράζεται προσεκτικά τις εν λόγω τάσεις. Οι βιομιμητικές ορμόνες παρουσιάζονται από την βιομηχανία ως η φυσική λύση αντιμετώπισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων της κόπωσης ή του γήρατος.
Τούτων δοθέντων, τι γίνεται, ρωτούν αρκετοί πολίτες με τις βιομιμητικές ορμόνες (bioidentical hormones); Είναι φυσικές; Είναι αθώες; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ενέργειας του σώματος χωρίς παρενέργειες; Μπορούν να χρησιμεύσουν στην αντιγήρανση;
Είναι φυσικά προϊόντα; Οι αποκαλούμενες βιομιμητικές ορμόνες δεν είναι φυσικές. Είναι τεχνητά συνθετικά παρασκευάσματα τα οποία προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες. Κατά την επεξεργασία των πρώτων υλών γίνονται στο εργαστήριο χημικές τροποποιήσεις ώστε οι ορμόνες που θα παραχθούν, να μοιάζουν ακριβώς με τις ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, να γίνουν δηλαδή bioidentical (βιοπανομοιότυπες ή βιομιμητικές). Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στη ΒΗΤ (Bioidentical hormone therapy), είναι δομικά όμοιες με τις ενδογενείς ανθρώπινες ορμόνες, δεν υπάρχουν στην φύση και πρέπει να εξαχθούν από πρώτες ύλες οι οποίες με ισχυρή χημική επεξεργασία μετασχηματίζονται σε δομικά συστατικά όμοια με τις ενδογενείς ανθρώπινες ορμόνες.
Έχουν διαφορετική χημική δομή από τις συμβατικές ορμόνες; Οι συμβατικές ορμόνες παράγονται συνήθως από ζώα (π.χ. έγκυες φοράδες) ή φυτικές πρώτες ύλες ή συνθετικές πρώτες ύλες. Γίνεται χημική επεξεργασία ώστε τα τελικώς παραγόμενα ορμονικά προϊόντα να είναι παρόμοια, με τα δικά μας. Εάν οι πρώτες ύλες μάλιστα είναι οι ζωικές ορμόνες θηλαστικών ζώων συχνά οι χημικές τροποποιήσεις που υφίστανται είναι μικρού εύρους διότι η χημική δομή των ορμονών αυτών είναι εξ αρχής παρόμοια με την δική μας. Η τελική χημική δομή των ορμονών προσομοιάζει με τις ενδογενώς παραγόμενες ανθρώπινες ορμόνες μας αλλά δεν είναι όμοια.
Έχουν παρενέργειες; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σύνδρομα κόπωσης και στην αντιγήρανση; Οι μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες του 2002 έγιναν με συμβατικές ορμόνες. Δεν έχουμε δεδομένα. Εάν λάβουμε ωστόσο υπόψη το μηχανισμό δράσης των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα την δομή και την διαδικασία παρασκευής των βιομιμητικών ορμονών αναμένουμε επίσης να έχουν τα προβλήματα της ορμονοθεραπείας όπως είναι οι καρκινογενέσεις, η διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Έχουν λιγότερες παρενέργειες από τις συμβατικές ορμόνες ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες.
Τι πρέπει να ξέρετε: Οι ορμόνες στον άνθρωπο δεν οφείλουν την χημική τους δράση μόνο στη δομή τους αλλά είναι τμήματα ενός συνόλου φυσικών βιοχημικών κύκλων, η ομαλή λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξασφάλιση υψηλής ενεργειακής εφεδρείας και την επιβράδυνση της γήρανσης. Η κάμψη ή η διακοπή αυτών των φυσικών βιοχημικών κύκλων αποτελεί συστατικό του γήρατος και η δυσλειτουργία των κύκλων αυτών χαρακτηριστικό αρκετών συνδρόμων κόπωσης.
Η εξωγενής χορήγηση ορμονών ωστόσο δεν ομαλοποιεί τους ενδογενώς δυσλειτουργούντες βιοχημικούς κύκλους. Αντιθέτως, αλλοιώνει περαιτέρω την λειτουργία τους λόγω των μηχανισμών παλίνδρομης ρύθμισης και αρνητικής ανατροφοδότησης που δεσπόζουν στο ανθρώπινο σώμα: Όταν το σώμα λαμβάνει μία ορμόνη εξωγενώς, οι φυσικοί μηχανισμοί και κύκλοι ενδογενούς παραγωγής αναστέλλονται ή διακόπτονται. Αυτός είναι ο λόγος που, παρά τα πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα των εξωγενώς χορηγούμενων ορμονών, ανεξαρτήτως είδους, στην εμφάνιση ή στο αίσθημα ζωτικότητας, οι ορμόνες κουκουλώνουν απλώς μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φυσικές ή ενεργειακές ή αντιγηραντικές αιτιολογικές θεραπείες σε καμία περίπτωση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr