Στο μέλλον το 73% των ογκολογικών σκευασμάτων θα είναι προσωποποιημένες θεραπείες, ενώ και τα 73 ογκολογικά φάρμακα που εγκρίθηκαν πρόσφατα έχουν γενετική πληροφορία στην ταυτότητά τους.
Παρά την επανάσταση που φέρουν οι γενετικές και προσωποποιημένες θεραπείες, τα συστήματα υγείας δεν είναι ακόμα έτοιμα να τις στηρίξουν, αναλαμβάνοντας το κόστος. Όμως αυτή η πραγματικότητα δεν νομιμοποιεί τις όποιες αμιγώς κοστολογικές προσεγγίσεις. Αντιθέτως, θα έπρεπε να επαναδιατυπωθούν οι συνεργασίες μεταξύ συστημάτων υγείας και βιομηχανίας, να επανεξεταστεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, όπου η ιδιωτική ασφάλιση συμμετέχει μόνο στο 4% του κόστους των φαρμακευτικών θεραπειών, ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen μιλώντας στο συνέδριο “Cancer and Personalized Medicine”, που διοργάνωσε το Health Daily.
Κάνοντας μια αναφορά στη διαχρονική συμβολή της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, ο κ. Παπαταξιάρχης ανέφερε ότι εξελικτικά έχουμε αφήσει πίσω μας τη διαγνωστική, με την κλασική έννοια του όρου. Πλέον υπάρχουν αδιάσειστα δεδομένα για συγκεκριμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα ποσοστά επιβίωσης, τα οποία έχουν βελτιωθεί δραματικά. Επιπλέον, η επιστημονική πρόοδος είναι τέτοια που έχει επαναπροσδιορίσει τους όρους ποιότητας για τους θεραπευτές αλλά και το τι σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για τους πληρωτές.
Ο κ. Παπαταξιάρχης ανέφερε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση 23 κλινικών μελετών θετικής έκβασης από το 1965 μέχρι σήμερα, οι οποίες αφορούσαν ογκολογικά φάρμακα, όπου βρέθηκε ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτές λαμβάνοντας τα νέα φάρμακα, κέρδισαν συνολικά 3,34 εκατ. έτη ζωής, ενώ η μείωση του κόστους ανά ασθενή ανήλθε σε 125 δολάρια/έτος. Oι εξελίξεις, τόνισε, είναι ταχύτατες και επαναδιαμορφώνουν όλο το πλαίσιο ανάπτυξης φαρμάκων, αλλά και όλα τα θεραπευτικά πρότυπα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του PIF, 7.000 φάρμακα βρίσκονται σε φάση R&D σήμερα, και τα 1.813 αφορούν τον καρκίνο. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων είναι ένα δαπανηρό και με μεγάλο ρίσκο εγχείρημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 5% των ογκολογικών φαρμάκων που δοκιμάστηκαν στις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους φθάνει στην αγορά, σε σύγκριση με το 12% για τα μη ογκολογικά φάρμακα. Στο μελάνωμα υπήρξαν 96 αποτυχίες και μόνο 7 νέα φάρμακα, Στον καρκίνο του εγκεφάλου 75 αποτυχίες και μόνο 3 νέα φάρμακα και στο καρκίνο του πνεύμονα υπήρξαν 167 αποτυχίες και μόνο 10 νέα φάρμακα.
Η μέτρηση της αξίας στα φάρμακα έχει συγκεκριμένη επιστημονική προσέγγιση, τόνισε ο κ. Παπαταξιάρχης, ωστόσο σαφώς θα πρέπει να βελτιωθεί και η αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας, και το pay for value θα έπρεπε να καταστεί το απόλυτο σημείο αναφοράς.
Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen ανέφερε ότι στην Ελλάδα, η βιομηχανία επιθυμεί να συμμετάσχει στη συζήτηση και να συνεργαστεί με τους πληρωτές για την παροχή βιώσιμων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης με γνώμονα τα αποτελέσματα, διότι η βιοφαρμακευτική βιομηχανία στοχεύει στο μέλλον, στην επανεπένδυση, στην έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας πάντα ως κέντρο της εξίσωσης τον ασθενή.