Η πηγή του κειμένου που ακολουθεί είναι το pdf “Ολιγοθερµιδικές Γλυκαντικές Ύλες, Ένας Ασφαλής Σύµµαχος στη ∆ιατροφή των Ατόµων µε ∆ιαβήτη”, το οποίο έχει αναρτηθεί στο site της ΕΔΕ (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία).
Η κατανάλωση των εγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών εντός των ορίων της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI), είναι ασφαλής και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επιστημονικές κοινότητες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει έρευνες για να αξιολογήσουν το πόσο ασφαλής είναι μια τέτοια επιλογή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στην ανάπτυξη του εμβρύου. Καμία ένδειξη για την ύπαρξη οποιουδήποτε κινδύνου για τη μητέρα ή το έμβρυο δεν έχει βρεθεί.
Ειδικότερα στην περίπτωση της ασπαρτάμης, η αξιολόγηση αναφορικά με την ασφαλή κατανάλωσή της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει επεκταθεί ώστε να διερευνηθεί και η επίπτωση της έκθεσης του εμβρύου στα μεταβολικά προϊόντα της ασπαρτάμης -το ασπαρτικό οξύ, τη φαινυλαλανίνη και τη μεθανόλη.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλες εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, η ασπαρτάμη μεταβολίζεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Τα ένζυμα του πεπτικού σωλήνα διασπούν την ασπαρτάμη στα συστατικά της, καθένα από τα οποία, στη συνέχεια, μεταβολίζεται όπως ακριβώς θα συνέβαινε και στην περίπτωση που θα είχε προέλθει από άλλες διατροφικές πηγές. Και τα τρία μεταβολικά προϊόντα της ασπαρτάμης απαντώνται σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής διατροφής.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όπως και με τις άλλες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, η κατανάλωση ασπαρτάμης εντός των ορίων της ADI κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής.
Ο πρόσφατος ισχυρισμός μιας ομάδας Δανών ερευνητών, ότι η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, δε συμφωνεί με το σύνολο των εκτενών επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η μεθανόλη που σχηματίζεται κατά την αποικοδόμηση της ασπαρτάμης μπορεί να σχετίζεται με πρόωρο τοκετό. Παρόλα αυτά, η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στη μεθανόλη είναι η πέψη της πηκτίνης η οποία βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στους χυμούς φρούτων (300-600 mg/ημέρα). Η μεθανόλη που παράγεται κατά την πέψη του χυμού φρούτων είναι περισσότερη από εκείνη που παράγεται από ίση ποσότητα ανθρακούχου αναψυκτικού με ασπαρτάμη.
Επιπλέον, σε μία πρόσφατη δήλωση της, η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών στα Τρόφιμα, τα Καταναλωτικά Προϊόντα και το Περιβάλλον (UKCOT) συμπέρανε ότι η έκθεση στη μεθανόλη, στα επίπεδα που λαμβάνεται μέσω της διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που λαμβάνεται από τα επιτρεπόμενα επίπεδα ασπαρτάμης, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών έχει μελετηθεί πολύ καλά, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Η εν λόγω διερεύνηση δεν έχει καταδείξει καμία παρενέργεια από τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στη μητέρα ή το αναπτυσσόμενο βρέφος.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, μεταξύ των οποίων το αυξημένο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η φτωχή δια τροφή, η αναιμία, το άγχος, η κατάθλιψη και πολλοί ακόμη.
Το Φεβρουάριο του 2011, η EFSA αξιολόγησε και απέρριψε τα αποτελέσματα της δημοσίευσης των Δανών ερευνητών. Η αρμόδια επιτροπή της EFSA συμπέρανε ότι, «δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την αιτιολογική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και τον πρόωρο τοκετό».
Μια ποικιλία από τρόφιμα και ποτά που αποκτούν γλυκιά γεύση μετά από την προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, μπορεί να βοηθήσει μία έγκυο να ικανοποιήσει την όρεξη της για γλυκά, προσθέτοντας λίγες ή και καθόλου θερμίδες, ρυθμίζοντας έτσι και τη συνολική αύξηση βάρους κατά την περίοδο αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι γυναίκες θα πρέπει να τρέφονται σωστά, με ποσότητα θερμίδων ικανή να εξασφαλίζει τη σωστή θρέψη του εμβρύου ή του βρέφους και πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τις διατροφικές τους ανάγκες.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο έλεγχος του σωματικού βάρους παραμένει προτεραιότητα, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης.