Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Οι καούρες του στόματος και του λαιμού είναι συχνά συμπτώματα, αν και λιγότερο συχνό από τις καούρες του στομάχου.
Οι καούρες στο στόμα και στο λαιμό εκδηλώνονται περιστασιακά μετά την κατανάλωση καυτερών φαγητών ή πλούσιου γεύματος. Τα ακατάστατα γεύματα, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα είναι ορισμένοι μόνο από τους πιο κοινούς παράγοντες της καθημερινότητας, που συνοδεύονται από καούρες στο στόμα και στο λαιμό.
Επίσης, οι καούρες είναι συχνές κατά την εγκυμοσύνη, τη νηστεία, την εμμηνόπαυση και κατά την λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Η καούρα είναι από τα πιο διαδεδομένα ψυχοσωματικά συμπτώματα και εμφανίζεται συχνά σε ευαίσθητα άτομα, όταν συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα ή γεγονότα που προκαλούν άγχος.
ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΟΥΡΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΥ
- Το κρύωμα, οι κοινές ιώσεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και γενικότερα τα λοιμώδη νοσήματα. Κατά την επίθεση των ιών και των μικροβίων, οι καούρες στο στόμα και στον λαιμό προκαλούνται είτε από την τοπική εγκατάσταση του λοιμώδους παράγοντα στον βλεννογόνο του στόματος του φάρυγγα του λάρυγγα του στομάχου ή του οισοφάγου και αλλοίωσή του είτε από την αντανακλαστική έκκριση γαστρικών υγρών λόγω της εκτεταμένης κινητοποίησης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Το σύμπτωμα φεύγει με την αποδρομή της ίωσης. Σπανιότερα ειδικοί ιοί όπως hiv, ερπητοιοί, μύκητες εγκαθίστανται πιο μόνιμα στον οργανισμό προκαλώντας καούρες στόματος και λαιμού.
- Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος, και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται. Τα νοσήματα και οι καταστάσεις που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συστηματικά νοσήματα και νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούν αντακλαστικά αυξημένη παλινδρόμηση υγρών όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, έμφραγμα του μυοκαρδίου, τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως διαφραγματοκήλη, γαστρίτιδα, καρκινώματα και παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που δρουν σε συστηματική βάση όπως τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατάχρηση φαρμάκων.
- Οι οδοντιατρικές παθήσεις. Προκαλούν καούρες στόματος και λαιμού λόγω αλλαγής της σύστασης των σωματικών υγρών του στόματος.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
Οι καούρες ωστόσο πρέπει να διερευνώνται σωστά ιατρικώς όταν είναι έντονες, ασυνήθιστες, πρωτοεμφανίζονται, συνοδεύονται και από άλλα ασυνήθιστα ή σοβαρά συμπτώματα (π.χ. πόνος εμετός δύσπνοια) ή επιμένουν.
Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση όπως η επισκόπηση στόματος και λαιμού, η ακρόαση της καρδιάς, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, οι ήχοι κατά την ακρόαση εντέρου, η ποιότητα του αναπνευστικού ψιθυρίσματος είναι σημαντικά για να αποκλείσουν ή να θέσουν την υπόνοια σοβαρότερων και σπανιότερων καταστάσεων, όπως είναι οι ειδικές λοιμώξεις, οι παθήσεις του χοληφόρου δέντρου, τα καρκινώματα του λάρυγγα η στεφανιαία καρδιακή νόσος τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Ορισμένες φορές γίνονται ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι. Η αποδρομή του συμπτώματος γίνεται με κατάλληλη αιτιολογική θεραπεία.
ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΚΑΟΥΡΑΣ ΤΩΝ ΙΟΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
- Απομακρύνετε κακώς συντηρημένα κλιματιστικά και τα αποξηραντικά μηχανήματα από τους εσωτερικούς χώρους.
- Αποφύγετε καπνό, χημικά προϊόντα έντονες οσμές βαφές.
- Αποφύγετε την έκθεση σε ψύχος και ρεύματα.
- Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και γεύματα (κρύα καυτά).
Φάτε ελαφρά μασήσετε καλά την τροφή σας αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα τοξικές ουσίες αλκοόλ. - Αποφύγετε πικάντικα γεύματα που προκαλούν καούρα και αφήστε να παρέλθει δίωρο από το τελευταίο σας γεύμα και την κατάκλιση για ύπνο.
- Μην παραλείψετε το πρωινό σας και προτιμήσετε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.
- Αφεψήματα που βοηθούν, εφόσον δεν έχετε αντίστοιχες δυσανεξίες, είναι το δίκταμο, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο με μέλι.
- Φροντίστε για την επαρκή σας ενυδάτωση.
- Η επαναλαμβανόμενη χρήση των φωνητικών χορδών δεν συνιστάται.
- Αποφύγετε να μιλάτε δυνατά ή για πολύ χρονικό διάστημα.
- Ξεκουράστε τη φωνή σας έως την αποδρομή της ίωσης.
- Αποφύγετε την άσκοπη χρήση αντιβίωσης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770.