Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE από ερευνητές του Nova Southeastern University (NSU) δείχνει μια νέα πιθανή συσχέτιση μεταξύ ύπνου και υγείας. O κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα υγείας.
Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του εντέρου και στην ποιότητα του ύπνου που βιώνουμε.
“Δεδομένης της έντονης αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, πιθανότατα αλληλοεπηρεάζουνται”, δήλωσε η Jaime Tartar, καθηγήτρια στο College of Psychology του NSU. “Με βάση προηγούμενες αναφορές, πιστεύουμε ότι ο κακός ύπνος πιθανώς ασκεί ισχυρή αρνητική επίδραση στην υγεία του εντέρου και την μικροβιακή ποικιλομορφία”.
Το μικροβίωμα είναι όλοι οι μικροοργανισμοί (βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα και μύκητες) καθώς και το γενετικό τους υλικό που βρίσκεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα.
Όλοι διαθέτουμε μικροβίωμα αλλά όχι όλοι την ίδια ποικιλομορφία. Όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες, αυτή η ποικιλομορφία θα μπορούσε να είναι το κλειδί για ορισμένες πτυχές της υγείας μας.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές και το πόσο καλά κοιμούνταν. Έπειτα ανέλυσαν το μικροβίωμα του εντέρου τους. Αυτό που βρήκαν ήταν πως όσοι κοιμούνταν καλά είχαν ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα.
Η Tartar είπε ότι η έλλειψη ποικιλίας του μικροβιώματος σχετίζεται με θέματα υγείας, όπως η νόσος Πάρκινσον και οι αυτοάνοσες ασθένειες, καθώς και η ψυχολογική υγεία (άγχος και κατάθλιψη). Το πιο διαφοροποιημένο μικροβίωμα του εντέρου σημαίνει καλύτερη γενική υγεία.
Είναι γνωστό ότι ο καλός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, τόσο βραχυπρόθεσμα (άγχος, ψυχοκοινωνικά προβλήματα) όσο και μακροπρόθεσμα (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο) ενώ στα βαθύτερα στάδια του ύπνου ο εγκέφαλος «αφαιρεί τα σκουπίδια» από τη στιγμή που επικοινωνεί με το έντερο.
Τι καθορίζει το μικροβίωμα του εντέρου; Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Robert Smith, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που εμπλέκονται. Ο ένας είναι η γενετική: μερικοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση για ένα πιο διαφοροποιημένο μικροβιακό έντερο. Ένας άλλος παράγοντας είναι τα φάρμακα: τα αντιβιοτικά, μεταξύ άλλων, μπορούν να επηρεάσουν την ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου. Τέλος, η διατροφή παίζει επίσης ρόλο.
Ο Smith δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο, το ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένους δείκτες νόησης και συναισθημάτων. Είπε ότι κατανοώντας καλύτερα την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του μικροβιώματος θα μπορούσαν να βρεθούν νέες στρατηγικές παρέμβασης για έναν καλύτερο ύπνο.
“Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε”, δήλωσε ο Smith. “Τελικά οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν μέτρα για να χειριστούν το μικροβίωμα του εντέρου τους, προκειμένου να έχουν καλύτερο ύπνο”.