Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα επιστημονική – εκπαιδευτική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη. Στην εκδήλωση, που οργανώνεται από το Σύλλογο ατόμων με Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, θα αναδειχθούν τα δεδομένα που υποστηρίζουν τον τίτλο της εκδήλωσης.
Έως 60% μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 με υγιεινό τρόπο ζωής (μεσογειακή διατροφή και 150 λεπτά γρήγορο βάδισμα ή απλή άσκηση την εβδομαδιαία).
Αντιμετωπίζεται σήμερα αποτελεσματικά ο διαβήτης, που είναι τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.200.000 τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα ενώ το 30% δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο.
Παρατίθενται παρακάτω ορισμένα στοιχεία για τη νόσο:
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν 4πλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για ακρωτηριασμό κάτω άκρων, αιμοκάθαρση ή τύφλωση λόγω της νόσου.
Δέκα θεραπευτικές κατηγορίες αντιδιαβητικής αγωγής εγγυώνται σήμερα την επιτυχή αντιμετώπιση του διαβήτη. Δύο θεραπευτικές κατηγορίες εξ αυτών (αναστολείς SGLT-2 & αγωνιστές GLP-1) μειώνουν ιδιαίτερα και τον κίνδυνο θανατηφόρων συμβαμάτων λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών των διαβητικών.
Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ελπιδοφόρες προοπτικές για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Με τις νέες αντλίες που συνδεδεμένες με αισθητήρα σακχάρου (τοποθετείται υποδόρια) όταν το σάκχαρο παρουσιάζει πτωτική τάση προς την κατεύθυνση της υπογλυκαιμίας.
Οι νέες αντλίες, πολλά υποσχόμενες, φαίνεται να προσφέρουν ρύθμιση της χορηγούμενης ινσουλίνης ανάλογα με το μήνυμα σακχάρου από τον αισθητήρα χάρις στο λογισμικό που διαθέτουν.
Η κυριότερη επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Απαιτούνται καρδιομεταβολικά κέντρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών.
Ο ρόλος της οικογένειας είναι κομβικός στην υποστήριξη του διαβητικού ατόμου – στην συναισθηματική υποστήριξη, στην οικογενειακή διατροφή, στην τήρηση των ωραρίων αγωγής, στο περιβάλλον ηρεμίας που θα πρέπει να υπάρχει.
Στην εκδήλωση θα αναπτύξουν εισηγήσεις γνωστοί διαβητολόγοι (Α. Μελιδώνης, Σ. Ηρακλειανού, Α. Καμαράτος) και ο διευθυντής του Τομέα Καρδιάς του METROPOLITAN κ. Σ. Φούσας.
Τετραπλασιάστηκαν οι διαβητικοί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια
Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια κι αν προστεθούν και τα άτομα με προδιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό ήδη διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τον διαβήτη.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ και ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους ακόμα και παιδιά, ακολουθώντας παράλληλη πορεία μαζί με την αύξηση της παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Κατσιλάμπρος, υπενθύμισε ότι, οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. «Ο διαβήτης γηράσκει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα. Το 80-90% των διαβητικών τύπου 2 πάσχει από υπέρταση, τρία στα τέσσερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα- αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο», είπε.
Ο Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής του Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolital General, κ. Αντώνιος Λέπουρας, συμπλήρωσε ότι, «η χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) επηρεάζει έναν στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η ΧΝΝ αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφροπάθειας τελικού σταδίου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10-40% αυτών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Μια δυστυχώς κοινή επιπλοκή της διαβητικής νεφροπάθειας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό. Επίσης, ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, στα πόδια, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία».
Ο Καθηγητής Παθολογίας της Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», κ. Νικόλαος Τεντολούρης, αναφερόμενος στις επιπλοκές του διαβήτη επικεντρώθηκε στο «διαβητικό πόδι» που γίνεται αφορμή για 2.500 ακρωτηριασμούς ετησίως στην Ελλάδα. «Το διαβητικό πόδι οδηγεί σε έλκη, λοιμώξεις ενίοτε και γάγγραινα, η οποία με τη σειρά της συνοδεύεται από ακρωτηριασμούς, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Είναι χαρακτηριστικά τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δείχνουν ότι οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων είναι 15-20 φορές συχνότεροι σε διαβητικά άτομα. Αν το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετά εύγλωττο, τότε το γεγονός ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται διεθνώς κάποιος ακρωτηριασμός κάτω άκρου είναι σοκαριστικό», υπογράμμισε.
Απαραίτητα τα εμβόλια για τους διαβητικούς
Με αφορμή την εποχική γρίπη, οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι για τα άτομα με διαβήτη καθώς κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη γενικά, κινδυνεύουν για περισσότερες και βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως αυτοί που εμφανίζουν συννοσηρότητες (π.χ. καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ΧΑΠ, κ.λπ.)», σημείωσε ο κ. Κατσιλάμπρος.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά την περσινή περίοδο της εποχικής γρίπης, για κάθε 1.000 άτομα με διαβήτη που νόσησαν από γρίπη, τα 65 χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, ενώ για κάθε 1.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό μόνο 15 χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας της γρίπης. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης είναι συνήθης η απορρύθμιση και αύξηση των επιπέδων του σακχάρου αίματος και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα που θεραπεύονται με ινσουλίνη.
Συνεπώς, οι επιστήμονες τόνισαν ότι, εμβόλια όπως της Γρίπης, του Πνευμονιόκοκκου και του Έρπητα Ζωστήρα είναι άκρως απαραίτητα για προστασία των διαβητικών ασθενών. «Η πρόληψη των λοιμώξεων με τη χρήση εμβολιασμών, για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, είναι η μόνη ασφαλής, οικονομική και αποτελεσματική θεραπεία και προστασία από σοβαρές άμεσες ή και μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία τους», υπογράμμισε ο κ. Λέπουρας.
Η διατροφή «σύμμαχος» στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη
Τέλος, ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής της Eurodiet Med, κ. Διονύσιος Βλάχος, αναφερόμενος στις διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη, είπε ότι «είναι οι ίδιες με αυτές για το γενικό πληθυσμό. Σήμερα πλέον μιλάμε για μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, με γεύματα σωστής σύνθεσης, κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δίαιτα του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι πια μια στερητική κι αυστηρή δίαιτα, αλλά αντίθετα μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή από την οποία δεν αποκλείεται κανένα τρόφιμο».
Η σωστή, λοιπόν, διατροφή για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να «κωδικοποιηθεί» στο λεγόμενο «Πιάτο Υγιεινής Διατροφής», που περιλαμβάνει:
- Το ½ του πιάτου περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα (με έμφαση σε προϊόντα εποχής).
- Το ¼ του πιάτου περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη: Με έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, οσπρίων και πουλερικών. Είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αποφευχθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.
- Το ¼ του πιάτου περιλαμβάνει ακατέργαστα δημητριακά (ολικής άλεσης προϊόντα). Τα ακατέργαστα δημητριακά παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η σωστή διατροφή, πρέπει να συμπληρώνεται επίσης από υγιεινά φυτικά έλαια, με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου και αποφυγή των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων (τρανς λιπαρών), ενυδάτωση και γενικά κατανάλωση υγρών, χωρίς θερμίδες, ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται η τακτική σωματική δραστηριότητα για έλεγχο και μείωση του σωματικού βάρους, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.