Διαβήτης: Περισσότερες καρδιαγγειακές επιπλοκές έχουν οι γυναίκες

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες εμφανίζονται 15 χρόνια νωρίτερα στους διαβητικούς σε σχέση με τα υγιή άτομα και αποτελούν τη βασική αιτία θνησιμότητας σ’ αυτή την κατηγορία ασθενών. Ειδικότερα, στις γυναίκες η σύνδεση μεταξύ διαβήτη και καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι πιο ισχυρή σε σχέση με τους άνδρες.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές του Amsterdam University Medical Centre στο European Journal of Preventive Cardiology.

Παγκοσμίως, καταγράφονται περισσότερα περιστατικά θανάτων λόγω διαβήτη σε γυναίκες (2,1 εκατομμύρια ετησίως) παρά σε άντρες (1,8 εκατομμύριο ετησίως).

Η μελέτη βρήκε ότι:

  • Η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη μορφή καρδιαγγειακής νόσου και η πιο θανατηφόρος. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι 81% πιθανότερο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο συγκριτικά με τις μη διαβητικές γυναίκες ενώ οι άνδρες με διαβήτη είναι 48% πιθανότερο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο από από τους μη διαβητικούς άνδρες.
  • Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι η συνήθως η πρώτη εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και συναντάται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες.
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η δεύτερη πιο συνήθης εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικές γυναίκες είναι 5 φορές πιθανότερο από τους διαβητικούς άντρες να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να εξηγήσει τις διαφορές αυτές μεταξύ των δύο φύλων. Μια πιθανή εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας θα μπορούσε να είναι ότι είναι μια συγκεκριμένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που συναντάται συχνότερα σε γυναίκες και είναι επίσης αυτή που εμφανίζεται στον διαβήτη. Η μορφή αυτή ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια), κατά την οποία η αυξημένη ακαμψία προκαλεί μειωμένη χαλάρωση του καρδιακού μυ μετά τη συστολή του.

Με τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας, υπάρχει μια τεράστια αύξηση στα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, οπότε μπορούμε να αναστείλουμε αυτή την πορεία αλλάζοντας συμπεριφορά. Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά ακόμα και αν κάποιος πάσχει από διαβήτη είναι ουσιαστικής σημασία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα ως θεραπεία  «δεύτερης γραμμής».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις συνήθειες του τρόπου ζωής αυτών των ασθενών αφορούν κατά κύριο λόγο τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων για τη μείωση του σωματικού βάρους, την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων, αποφυγή του αλκοόλ και τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

Δείτε επίσης