Κολπική μαρμαρυγή: O κίνδυνος συνδέεται με το ανάστημα

Οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του School of Medicine at the University of Pennsylvania και θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στη Φιλαδέλφεια.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με το ύψος, συνδέονται και με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάθε 1 εκατοστό αύξησης του ύψους, αυξάνεται ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής κατά 3%.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι ίσως είναι ωφέλιμο να συμπεριλάβουμε το ύψος στην εκτίμηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», είπε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Michael Levin, επίτιμο μέλος στο τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο University of Pennsylvania.

Ο ίδιος εξηγεί ότι, αν και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν υπέρ των εκτεταμένων διαγνωστικών εξετάσεων για κολπική μαρμαρυγή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένοι ασθενείς, οι πολύ ψηλοί ασθενείς, ίσως να ωφελούνταν από τις τακτικές εξετάσεις.

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων της υπέρτασης, των καρδιακών ασθενειών, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το ύψος ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο, οι αμφιβολίες παραμένουν.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 700.000 άτομα για να εντοπίσουν διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το σωματικό ύψος. Παράλληλα εξέτασαν και τις γενετικές παραλλαγές 500.000 ατόμων που είχαν κολπική μαρμαρυγή.

Διαπιστώθηκε ότι οι γενετικές παραλλαγές, που συνδέθηκαν με το ανάστημα, συνδέονταν επίσης και με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Δείτε επίσης